Persberichten

AA
(24/04/07) Kwijting 2005 EP: openheid eindbegunstigden vrijwillig pensioenfonds

Europees Parlementslid Bart STAES (Groen!) heeft zo-even zijn rapport over de kwijting van het Europees Parlement voor 2005 verdedigd. Hij roept zijn collega’s niet alleen op om mee te werken aan een Kyoto+-plan voor het EP (meer info) en om meer aandacht te besteden aan de contacten tussen het Parlement de buurtbewoners, maar ook om de lijst met eindbegunstigden van het vrijwillig pensioenfonds openbaar te maken. “Dat lijkt me de normaalste zaak van de wereld,” zegt hij. “Als we meer transparantie vragen van de landbouwsector, dan mag dat zeker ook voor het snoepgoed dat uitgedeeld wordt aan een beperkte groep parlementsleden.” Vanmiddag wordt er over het rapport gestemd. Er liggen tal van amendementen voor die het willen afzwakken.

Het is de tweede keer dat Bart Staes rapporteur is voor de kwijting van het EP. Eerder deed hij al datzelfde voor de begroting van 2001 (meer info). Zoals ook in zijn vorig rapport haalt hij uit naar de Belgische regering die nog steeds geen vergoeding heeft betaald aan het EP voor de kosten van de grond waarop het Parlement gebouwd is en voor het bouwrijp maken ervan. Het gaat om een dispuut van ongeveer 15 miljoen euro. “Ik vind dat zoiets thuishoort in dit rapport omdat het EP daarmee de Belgische regering blijvend onder druk kan zetten. Het zorgt er ook voor dat de onderhandelaars van het EP zich voldoende geruggensteund weten.”

Het groene EP-lid vraagt het EP ook een feitelijke dialoog op te starten met de bewoners van de Brusselse Leopoldwijk. “De vestiging van het EP heeft een enorme impact op het verkeer, de huisvesting en de arbeids- en leefomstandigheden in de buurt. Daarom vraag ik de steun van mijn collega’s om regelmatige bijeenkomsten tussen vertegenwoordigers van het Parlement en deze van de wijk te doen plaatsvinden. Samen moeten ze zoeken naar oplossingen voor de negatieve impact op de wijk, die er door de komst van het EP onmiskenbaar is.”

Het lijkt waarschijnlijk dat deze thema’s, aangevuld met het Kyoto+-plan voor het EP, het tijdens de stemming wel zullen halen. Veel minder zeker is dat met de passages in de tekst over het vrijwillig pensioenfonds. Met dat fonds spijzen de EP-leden hun pensioen. Niet alle leden zijn erbij aangesloten. Staes steekt zijn nek ver uit met de vraag om openheid te verschaffen over de eindbegunstigden van dit fonds. Momenteel zit er 202 miljoen euro in de kast, allemaal belegd op de beurs. Er is evenwel een actuarieel tekort van bijna 29 miljoen euro. “Ik vraag niet alleen dat er voorzichtiger zou worden belegd - hoe moet het EP dit gat aan het eind van de termijn immers dichtrijden? - maar ook dat het geld gebruikt zou worden in fondsen voor ethisch beleggen.”

Staes heeft voor de stemmingen over amendementen mbt. het vrijwillig pensioenfonds een hoofdelijke stemming aangevraagd. Hij wil lid per lid kleur doen bekennen over zijn of haar stellingname mbt. dit fonds. “Het wordt vooral uitkijken naar wat de Europese christen-democraten en socialisten, de twee grootste fracties, zullen doen. Enkelingen die voor de galerij met mij mee zullen stemmen, zijn daarbij van weinig nut. Ik hoop dat die EP-leden die het straks met mij eens zullen zijn, al het mogelijke hebben gedaan om hun volledige Europese fracties te overtuigen van ons gelijk. Pas als dat gelukt is, heeft het EP aangetoond dat het hem menens is met de transparantie voor eindbegunstigden. Als EP-leden vragende partij zijn voor openheid mbt. de begunstigden van landbouwsubsidies, dan moet het hierin ook consequent zijn. Wat je verwacht van een ander, moet je minstens zelf in de praktijk durven brengen.”

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?