Persberichten

AA
(23/09/08) Meerderheidspartijen bevestigen problematische ontwikkelingshulp van België

Bijna unaniem stemden de Europarlementsleden vandaag in met het rapport Berman (610 voor/25 tegen/14 onthoudingen). Dat gaat over de officiële Europese ontwikkelingshulp en is een vervolg op de Internationale Conferentie inzake ontwikkelingsfinanciering, gehouden in Monterrey in 2002. Europarlementsleden roepen de lidstaten daarin op de officiële ontwikkelingshulp te verhogen om de toegezegde doelstelling van 0,56% van het BNI in 2010 te halen.

Uit het rapport blijkt dat 18 van de 27 lidstaten er niet in slaagden om hun niveau van officiële ontwikkelingshulp tussen 2006 en 2007 op te trekken, en dat in met name België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk zelfs een spectaculaire daling van meer dan 10% werd genoteerd. "Het wordt hoog tijd dat lidstaten hun beloften ten aanzien van de hoeveelheid officiële ontwikkelingshulp nakomen", vindt Bart Staes (Groen! Europarlementslid), die al meermaals aan de alarmbel trok. "Ik ben bezorgd over het feit dat ook België verhogingen van de officiële ontwikkelingshulp uitstelt. In alle EU-landen samen leidt dit tot een nettoverlies voor ontwikkelingslanden van meer dan EUR 17 miljard."

"Ook de Belgische socialisten, liberalen en christen-democraten keurden het rapport Berman goed, hetgeen impliciet betekent dat ze het beleid van hun eigen regeringen op dit vlak afkeuren," aldus Staes.

De EU is goed voor bijna 60% van de officiële mondiale ontwikkelingshulp en is daarmee de belangrijkste donor in de wereld. Niettemin verzoekt het Parlement de Europese Commissie om duidelijke en transparante gegevens te verstrekken over het voor ontwikkelingshulp op de EU-begroting uitgetrokken bedrag om de implementatie van van de consensus van Monterrey door alle Europese donoren te kunnen beoordelen.

Het rapport roept de Commissie ook op om veel meer middelen beschikbaar te stellen voor maatregelen in ontwikkelingslanden met het oog op aanpassing aan en matiging van de klimaatverandering. "Het voorstel is om 25% van de veilingsopbrengsten uit de emissiehandel hiervoor te gebruiken', vult Staes aan.

Het Europees Parlement pleit er tevens voor dat het HIPC-initiatief - voor schuldenverlichting voor arme landen met zeer hoge schulden - wordt uitgebreid tot een aantal landen, die nu worden uitgesloten en die door hun schulden worden gehinderd in het realiseren van de millenniumdoelstellingen. "Ook hier is het vijf na twaalf," vindt Staes, die wil dat de Europese Commissie een oplossing zoekt voor de verfoeilijke en onrechtmatige schulden, ontstaan uit onverantwoorde, egoïstische, roekeloze of oneerlijke leningen."

Het Parlement wil tot slot dat de onmiddellijke maatregelen die door de EU moeten worden genomen om de dramatische gevolgen van de stijging van de voedselprijzen in de ontwikkelingslanden aan te pakken, niet worden gezien en uitgevoerd in het kader van de afspraken van de Consensus van Monterrey. Het verwacht daarom een concreet voorstel van de Europese Commissie over het gebruik van noodfondsen. Staes: "Ook in België zagen we al te vaak een vervuiling van het ontwikkelingsbudget."

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?