Persberichten

AA
(23/09/08) Europees plan om terrorisme te bestrijden zit slecht in elkaar

Het Europees Parlement keurde vandaag een kwalitatief slechte wetgeving goed, die de Raad indiende ter bestrijding van terrorisme. Het voorstel gaat ook over de uitwisseling van persoonsgegevens in politiële en justitiële samenwerking in strafzaken. Dat stellen leden van de Groene fractie het Europees Parlement Bart Staes en Kathalijne Buitenweg.

Het vandaag in het Europees Parlement goedgekeurde voorstel van de Raad om provocatieve uitlatingen die tot terrorisme zouden kunnen leiden strafbaar te stellen, is veel te wild. Bovendien worden in de wetstekst de verschillende termen ´uitlokken´, ´provocatie´en ´aanzetten tot´ door elkaar gebruikt.

"Het is volstrekt onduidelijk welk probleem de Raad precies wil oplossen. Het aanzetten tot geweld is in elke lidstaat al verboden. Dat is maar goed ook. Maar wat is nu precies uitlokking of provocatie? Als iemand schrijft dat de Verenigde Staten een schurkenstaat is die moet worden bestreden? Dat wie niet voor ons, tegen ons is? Of als een Westerse man welbewust een anti-islamfilm maakt met als doel om te kwetsen, lokt hij dan een aanslag uit? Of ben ik nu aan het provoceren?", aldus Buitenweg, die als coördinator van de commissie burgerlijke vrijheden namens de Groenen vergeefs probeerde om de definitie ´provocatieve uitlatingen' en de Europese definitie van terrorisme helderder te krijgen.

Ook zijn de Groenen kritisch over het goedgekeurde voorstel om persoonsgegevens uit te wisselen tijdens politiële en justitiële samenwerking in strafzaken. Volgens Staes en Buitenweg moet er zeker beter samengewerkt worden tussen politie en justitiediensten, maar is de bescherming van persoonsgegevens in Europa ondermaats en gaat de verzameling van gegevens te ver. In het voorstel mogen lidstaten zelfs informatie over lidmaatschap van een vakbond gebruiken voor het opsporen van criminelen. Is lidmaatschap van een vakbond nu plots subversief?

De voorstellen kaderen in de strategie 2009-2014 voor Justitie, Binnenlandse zaken en Veiligheidsbeleid waar de Europese Unie momenteel aan werkt. De Raad van ministers richtte de schimmige "Future Group" op die een reeks controversiële voorstellen formuleerde, met als kern gestandaardiseerd en massaal gebruik van nieuwe observatietechnologieën en een nog intensere samenwerking met de Verenigde Staten rond gegevensuitwisseling.

De Britse onderzoeksorgansiatie Statewatch publiceerde over deze ontwikkeling het uiterst kritische rapport "The Shape of Things to come", (http://www.statewatch.org/analyses/the-shape-of-things-to-come.pdf) waarbij de nefaste invloed van de voorstellen van de Future Group op de burgerlijke vrijheden wordt geschetst. Staes: "Zonder ook maar een serieus democratisch debat willen Europese beleidsmakers zichzelf steeds forsere bevoegdheden toekennen om op massale schaal persoonlijke data van burgers te verzamelen. Dit onder de noemer van meer veiligheid, zonder dat de effectiviteit van dit soort maatregelen ooit is aangetoond.''

De visie die blijkt uit de woorden van het Europees voorzitterschap noopt tot waakzaamheied: "Elk object dat de burger gebruikt, elke transactie die hij maakt, en bijna elke reis die hij maakt, creëert een digitaal spoor. Dit zal een schat aan informatie opleveren voor veiligheidsorganisaties en kansen bieden om de publieke veiligheid effectiever te bewaken.''

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?