Persberichten

AA
(23/05/07) Gezondheidsdiensten: geen liberalisering, maar ook geen rechtszekerheid

Vandaag stemde het Europees Parlement voor het uitsluiten van de gezondheidsdiensten uit de dienstenrichtlijn. Groen!-europarlementslid Bart STAES is verheugd over dat resultaat. Volgens hem moet iedere Europese burger toegang krijgen tot betaalbare en kwalitatief hoogwaardige zorg. Hij betreurt het evenwel dat de huidige tekst te veel ruimte laat voor juridische interpretatie.

De EP-commissie Interne Markt stemde eerder in met een wijzigingsvoorstel om gezondheidsdiensten alsnog op te nemen in de Bolkesteinrichtlijn. Zo zou de interne markt worden gestimuleerd.
"Gelukkig heeft het EP dat vandaag van de hand gewezen. De gevolgen waren anders niet te overzien geweest," zegt Staes.

Volledige liberalisering van de gezondheidsdiensten had onder meer betekend dat ziekenhuizen en zorgverzekeraars geen overheidssubsidies meer zouden mogen ontvangen. Ook afspraken tussen een minister van Volksgezondheid en een ziekenhuis zouden dan niet meer mogelijk zijn geweest.

Volgens Staes moeten diensten van algemeen belang niet aan de grillen van de vrije markt worden blootgesteld. Die houdt immers geen rekening met collectieve belangen.

"Toch hebben we een reuzenkans laten liggen om de toekomst van de gezondheidszorg veilig te stellen," vindt hij. "Het Parlement had in één beweging ook kunnen vragen naar een richtlijn die een duidelijk kader schept voor deze diensten. Nu is er te veel ruimte voor het Europese Hof van Justitie. De Commissie zal deze rechtspraak codificeren, maar het Parlement heeft daar geen medebeslissingsrecht in. De rechtszekerheid voor patiënten én zorgverstrekkers wordt zo problematisch."

Persbericht Europees Parlement

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?