Persberichten

AA
(23/01/07) CO2-uitstoot van wagens - Autoindustrie komt beloften niet na, dan maar wettelijk afdwingbare normen

"Het gehannes met de CO2-uitstoot van wagens kan de Commissie er niet van verhinderen te zeggen dat het continent een voortrekkersrol blijft spelen in de strijd tegen de klimaatverandering. De beslissing om het dossier met de CO2-uitstoot van wagens voor zich uit te schuiven toont nochtans het tegendeel aan. Hoe ernstig kan je zo'n Commissie eigenlijk nog nemen?" vraagt Bart STAES, Europees parlementslid voor Groen! zich af.

"De Commissie heeft zich eens te meer geschaard achter de autoindustrie. Blijkbaar slaagt die er niet in om schonere wagens te bouwen, al heeft ze dat zelf beloofd. Als het niet goedschiks kan, dan maar kwaadschiks: de Unie moet gewoon bindende voorwaarden opleggen. Innovatie en klimaatbescherming lopen nu vertraging op door de koppige houding van Duits eurocommissaris Verheugen. Dat is des te onbegrijpelijker omdat hij daarmee ingaat tegen de lijn van Sigmar Gabriel, Duits minister van Milieu en huidig Raadsvoorzitter."

"Problemen worden nu voor zich uit geschoven en dat komt de geloofwaardigheid van de Europese klimaatpolitiek bepaald niet ten goede. Hoe wil je enerzijds een op zich al weinig ambitieus energieplan uitvoeren als je bij de minste zucht van de autoindustrie voor de bijl gaat?"

De uitstoot van auto's is goed voor de helft van de CO2-uitstoot van het verkeer. Het vervoer over de weg is bovendien in grote mate afhankelijk van aardolie. Duidelijke normen zouden nieuwe wagens veel energie-efficiënter maken. "Dat zou een positieve bijdrage zijn in enerzijds de strijd tegen de klimaatsverandering en anderzijds in het minder afhankelijk worden van de aanvoer van olie uit derde landen," besluit Staes.

In december 2006 verzuimde ook het Parlement om strengere maatregelen te nemen mbt. de emissies van lichte personen- en bedrijfsvoertuigen. Terwijl de zgn. Euro 6-norm al bestaat, mag de autoindustrie vrolijk nog een aantal jaren modellen met een Euro 5-norm blijven produceren.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?