Persberichten

AA
(21/09/05) Europese Commissie vindt 230.000 doden door vuile lucht aanvaardbaar

De nieuwe strategie van de Europese Commissie om luchtvervuiling te bestrijden (CAFE) vertoont een acuut en ernstig tekort aan ambitie. "De doelstellingen die milieucommissaris Dimas vandaag heeft bekendgemaakt zijn ronduit schokkend," zegt Bart Staes, europarlementslid voor Groen!. "Dimas vindt 230.000 vroegtijdige doden per jaar door fijn stof en ozonvervuiling een aanvaardbaar aantal."

"Daarmee gaat de Europese Commissie eens te meer plat op de buik voor de lobby van de industrie," gaat Bart Staes verder. "De oorspronkelijke plannen gingen veel verder."

In plaats van het oorspronkelijke pakket maatregelen dat de industrie en overheden jaarlijks 11,8 miljard euro zou kosten, presenteerde de Commissie een plan dat 7,1 miljard per jaar gaat kosten.

"Dat is de slechtst mogelijke besparing die kon worden bedacht," zegt Bart Staes.

De kosten die luchtvervuiling met zich meebrengt zijn vele malen groter. Onderzoek heeft aangetoond dat de kosten voor de gezondheidszorg in Europa bij het achterwege blijven van maatregelen in 2020 op kunnen lopen tot 609 miljard euro per jaar. De afgezwakte plannen die vandaag zijn gepresenteerd, gaan op den duur dus juist vele miljarden extra kosten.

"Het verschil is dat deze niet betaald worden door de industrie en de transportsector, maar door de samenleving", aldus Bart Staes.

"Maar alles is nog niet verloren," gaat Bart Staes verder. Hij hoopt dat het Europees Parlement en de lidstaten, die zich nog over de plannen gaan buigen, het gebrek aan daadkracht van deze Europese Commissie zullen compenseren.

"Eens te meer is aangetoond dat de ploeg van commissievoorzitter Barroso op milieugebied en volksgezondheid nauwelijks ambities heeft en doet wat de industrielobby haar influistert", besluit Bart Staes.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?