Persberichten

AA
(21/06/06) Fijn stof: milieucommissie EP wil aantal dagen overschrijding norm verdubbelen

Groen!-europarlementslid Bart Staes reageert verbolgen op de stemming over luchtkwaliteit die vandaag plaatsvond in de milieucommissie van het EP. Staes (op werkbezoek in Poolse asielcentra) begrijpt niet dat van de commissieleden het aantal dagen dat de norm voor fijn stof kan worden overschreden mag worden verdubbeld. Eerder al was gebleken dat de federale en Vlaamse ministers voor Leefmilieu, Tobback en Peeters, er eenzelfde standpunt op nahielden.

Hoewel gezondheidsspecialisten aandringen op het strenger maken van de reglementering inzake luchtkwaliteit heeft de milieucommissie van het EP vandaag het tegenovergestelde gedaan. De normen voor fijn stof zullen verzwakken.

"Ook de huidige normen kunnen veel gezondheidsproblemen niet voorkomen," weet Staes, "met jaarlijks naar schatting 350.000 voortijdige overlijdens tot gevolg. De EU-grenswaarden liggen al onder die van de Wereldgezondheidsorganisatie en worden nu nog verzwakt."

Enkele cosmetische ingrepen kunnen niet verhullen dat er een ernstige afzwakking is van de huidige standaarden. "Zoals het er nu voorstaat zal het aantal dagen waarin de normen van fijn stof (PM 10) kunnen worden overschreden, verdubbelen; van 35 naar 70. Dat cijfer komt - merkwaardig genoeg - overeen met voorstellen die al eerder door de ministers Tobback en Peeters werden geopperd," zegt Bart Staes.

Met de huidige stand van zaken geeft het EP de lidstaten nog eens tien jaar extra tijd (!) om ook daadwerkelijk iets te doen aan de luchtverontreiniging. Dit gaat overigens niet alleen in tegen de raad van gezondheidsspecialisten. "Zelfs in de VS - toch niet meteen beschouwd als het Mekka van milieuvriendelijkheid - gelden strengere regels dan deze die de EP-commissie nu voorstelt," weet Bart Staes.

"Als er volgende maand in Straatsburg over gestemd wordt dan moet de plenaire vergadering er alles aan doen om deze blamage door de EP-milieucommissie ongedaan te maken. Als de stemming ook dan zou resulteren in het verwateren van de reeds bestaande normen, dan trekt de Commissie haar voorstel beter gewoon terug in," vindt het Groen!-EP-lid.

Dossier

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?