Persberichten

AA
(21/06/05) Goede raad voor Blair: meer Europees landbouwgeld voor plattelandsbeleid

"Een akkoord om de Europese landbouwgelden in toenemende mate te gebruiken voor investeringen in en ontwikkeling van het platteland en minder voor directe inkomenssteun aan de landbouwers kan een concreet antwoord zijn aan de Britse premier Blair. Het landbouwgeld moet efficiënter worden aangewend voor de creatie van jobs, goede opleidingen en betere infrastructuur op het platteland." Dat zegt Bart STAES, Europees parlementslid voor Groen!.

Blair zowel als Chirac komen uit de meest recente Europese top als miezerige boekhouders. Voor beiden speelde alleen het enge nationaal belang. Zo kon er geen compromis gevonden worden over de Britse korting en de landbouwbegroting. Dat de nieuwe lidstaten daarbij ook nog geschoffeerd werden stemt bitter.

"Het gaat niet langer op om subsidies alleen ten goede te laten komen aan de industriële landbouwondernemingen zonder dat zij hiervoor hun ecologische en sociale verantwoordelijkheid moeten opnemen," zegt Staes. "Momenteel is het zo dat de 20% grootste Europese landbouwondernemingen 80% van de steun optrekken. De huidige politiek houdt de landbouwers afhankelijk van de steun uit Brussel."

Daarom pleit Staes ervoor dat co-financiering ook mogelijk moet worden in de eerste pijler van het gemeenschappelijk landbouwbeleid (directe steun) en niet alleen in de tweede (plattelandsontwikkeling). "Directe betalingen worden voor het volle pond gedragen door Europa terwijl voor plattelandsontwikkeling ook financiële inspanningen worden verwacht van de lidstaten. Vooral voor de armere en nieuwe lidstaten is dit extra belastend. Het is in deze materie aangewezen dat de Raad een voorstel volgt van het Europees Parlement, dat voorziet in een co-financiering voor beide pijlers."

Toen het EU-landbouwbudget in 2002 werd vastgelegd tot 2013 ging de Duitse en Franse aandacht in de eerste plaats naar de directe inkomenssteun. "De Britten waren nooit echt geïnteresseerd in de modernisering van het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB)," weet Staes. "Nu gebruiken ze het GLB-subsidiesysteem als hefboom om van Europa een vrijhandelszone naar Amerikaans model te maken."

Het Parlement zal nu zijn uiterste best moeten doen, beseft Staes. "We vragen de Raad dan ook om in toenemende mate subsidies over te hevelen van de eerste naar de tweede pijler van het GLB. Voorts moet de inkomenssteun beperkt zijn in omvang en worden aangewend voor het behoud van de bestaande jobs, de creatie van nieuwe en de bescherming van het milieu. Op het platteland moet er bovendien meer geld gaan naar opleidingen en infrastructuur zodat mensen die er leven uitzicht krijgen op een betere toekomst. Plattelandsprojecten hoeven zich niet te beperken tot landbouw op op zich. 57% van alle EU-burgers leeft in landelijke gebieden. Zij zullen allen mee kunnen profiteren van deze opwaardering van de lokale economie."

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?