Persberichten

AA
(20/11/08) Het Europees Parlement steunt de eis van de Groenen om clusterbommen te verbieden
Het Europees Parlement heeft vandaag een resolutie goedgekeurd die op initiatief van de Groenen was ingediend. De resolutie eist een verbod op de productie, de transfer en het gebruik van clusterwapens.

Bart Staes, Europarlementslid voor Groen!: "Ik ben heel blij dat het Europees Parlement met een overweldigende meerderheid, 471 stemmen voor en 6 tegen, dit initiatief van de Groenen heeft aangenomen. De Europese Commissie en de Raad moeten nu zorgen dat de lidstaten de Conventie over Cluster Munitie (CCM*) ondertekenen en zo snel mogelijk ratificeren."

Het gebruik van clusterbommen in het conflict in Georgië bracht de herinnering aan hun ongelofelijk vernietigende krachtterug in de actualiteit. Desondanks is het lang niet zeker dat de 107 landen die de tekst van de Conventie in mei in Dublin hebben ondertekend, dit opnieuw in Oslo zullen doen. De participatie van de Verenigde Staten en Rusland is cruciaal.

Bart Staes: "98% van de slachtoffers van clusterbommen zijn burgers, en velen onder hen zijn kinderen. Clusterbommen hinderen, net als landmijnen, het heropbouwen van een land na een conflict. Daarom is het essentieel dat deze Conventie zo snel mogelijk in werking treedt. Alle leden van de Europese Unie, inclusief twijfelaars zoals Finland, Griekenland en Polen, zouden de Conventie moeten tekenen, ratificeren en implementeren. Als de Europese Unie geen front kan vormen zullen andere landen dit als een excuus zien om deze wapens niet af te schaffen. Daarbij is het belangrijk dat Europese troepen geen operatie aanvaarden waarbij hun bondgenoten clusterwapens gebruiken."

* De Conventie voor Clustermunitie (CCM) is aangenomen door 107 landen op de diplomatieke conferentie in Dublin van 19-30 mei 2008. Vanaf 3 december wordt in Oslo de termijn opengesteld om de conventie te ondertekenen. De Conventie treedt in werking na 6 maanden na de 30ste bekrachtiging. De CCM verbiedt het gebruik, de productie, de opslag en de transfer van clustermunitie als een aparte categorie wapens.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?