Persberichten

AA
(18/12/05) Europees Parlement ontzegt milieuverenigingen toegang tot Europees Hof

Europese ngo's krijgen niet makkelijker toegang tot het Europees Hof van Justitie. Dat heeft het Europees Parlement in Straatsburg beslist tijdens een stemming over de omzetting van het Verdrag van Aarhus voor de Europese instellingen, op 18 januari 2006.

"Een bijzonder teleurstellend resultaat," zegt Bart Staes. "Deze beslissing druist in tegen de principes van het Verdrag van Aarhus. In de derde pijler van het Aarhus-verdrag is voorzien dat ngo's toegang moeten krijgen tot het gerecht. De Europese Unie onderschrijft het Verdrag wel, maar laat na het volledig toe te passen."

Het Verdrag van Aarhus is een VN-verdrag dat voorziet dat het publiek toegang moet krijgen tot milieu-informatie, dat het moet kunnen deelnemen aan het beleid en dat milieuverenigingen toegang moeten krijgen tot het gerecht. De richtlijn die op 18/1/2006 gestemd werd, geldt enkel voor de toegang tot Europese informatie en tot de Europese instellingen, waaronder het Europees Hof van Justitie.

Met de stemming sluit het Europees Parlement zich aan bij het standpunt van de Europese Raad, die milieuverenigingen geen toegang wil verlenen tot het Europees Hof van Justitie.

"Om toegang te krijgen tot het Europees Hof moeten betrokkenen een rechtstreeks en persoonlijk belang kunnen aantonen. Voor milieuverenigingen is dat vaak onmogelijk, omdat zij zich inzetten voor het algemeen belang," gaat Staes verder.

"Voor bedrijven is het veel eenvoudiger om een rechtstreeks belang aan te tonen. Het onevenwicht tussen het privaat en het algemeen belang blijft dus voortbestaan. Een gemiste kans," besluit Bart Staes.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?