Persberichten

AA
(18/11/08) EP wil fruit op school
De strijd tegen overgewicht moet volgens het Europees Parlement op jonge leeftijd beginnen. Het aanbod van vers fruit op school kan een grote stimulans zijn om gezond te eten. Om die reden vraagt het Europees Parlement in een initiatiefrapport aan de Europese Commissie om een budget van 500 miljoen euro vrij te maken voor het schoolfruit-programma tijdens het schooljaar 2009/2010.

Naar schatting kampen in de Europese Unie 22 miljoen kinderen met overgewicht, waarvan 5,1 miljoen obesitas hebben. Dit zorgt niet alleen voor heel wat gezondheidsproblemen, maar ook voor een hoge kost voor de gezondheidszorg van de lidstaten. De link tussen het eten van fruit en groenten en gezondheid is door twee recente studies van de Europese Commissie bevestigd. Veel groenten en fruit eten reduceert het risico op een groot aantal ziekten.

Bart Staes (Groen! Europarlementslid): "Wanneer kinderen op jonge leeftijd op school fruit eten, zullen ze dit op latere leeftijd zeer waarschijnlijk blijven doen. Jong geleerd, is oud gedaan. "

In het voorstel van de Commissie sprak Eurocommissaris Fischer Boel over het uittrekken van 90 miljoen euro voor het programma. Dit is volgens het Europees Parlement niet genoeg: hiermee kan elk kind tussen 6 en 10 jaar één stuk fruit per week eten, 30 weken lang. Eén stuk fruit per week is echter veel te weinig. Om die reden vraagt het Parlement om het budget uit te breiden naar 500 miljoen euro. De commissie vraagt verder dat landbouwcommissaris Fischer Boel het programma mogelijk maakt voor kinderen jonger dan 6 jaar.

Het EP heeft ook aandacht voor de samenstelling van het fruitaanbod.Bart Staes: "Het fruit moet bij voorkeur lokaal geteeld zijn en seizoensgebonden uitgekozen worden, rekening houden met de ecologische kosten van dit programma. De voorkeur voor duurzaam geproduceerde producten is zeer belangrijk."

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?