Persberichten

AA
(17/12/05) Conclusies Europese Raad 15-17 december 2005 - Deel 1

BEGELEIDENDE NOTA

van:

het voorzitterschap

aan:

de delegaties

Betreft:

EUROPESE RAAD VAN BRUSSEL

15/16 DECEMBER 2005

CONCLUSIES VAN HET VOORZITTERSCHAP

Voor de delegaties gaan hierbij de conclusies van het voorzitterschap van de Europese Raad van Brussel (15/16 december 2005).

_______________


1. Voorafgaand aan de bijeenkomst van de Europese Raad heeft de voorzitter van het Europees Parlement, de heer Josep Borrell, een uiteenzetting gehouden, die is gevolgd door een gedachtewisseling.

2. De Europese Raad wijst nogmaals op het belang van de gemeenschappelijke Europese waarden van solidariteit, sociale rechtvaardigheid en duurzaamheid als grondslag voor de ontwikkeling van het beleid van de Unie. Deze vormen het kader waarin werk moet worden gemaakt van de in deze conclusies vervatte richtsnoeren.

3. De Europese Raad wijst erop dat de EU voorstander is van een daadwerkelijk multilateraal stelsel dat op rechtsstatelijkheid berust, en dat de Verenigde Naties beter moeten worden toegerust voor de uitdagingen van de 21e eeuw. De Europese Raad onderstreept dat hij zich inzet voor de spoedige en volledige uitvoering van de tijdens de VN‑Wereldtop van 2005 overeengekomen hervormingen en gedane verbintenissen.

I. I. TOEKOMST VAN EUROPA

4. Naar aanleiding van de informele bijeenkomst van staatshoofden en regeringsleiders in Hampton Court neemt de Europese Raad nota van de verslagen van de Commissievoorzitter en van de secretaris-generaal/hoge vertegenwoordiger; hij komt overeen tijdens het Oostenrijkse voorzitterschap op deze onderwerpen terug te komen.

5. De Europese Raad neemt nota van het gezamenlijk tussentijds verslag van het Verenigd Koninkrijk en Oostenrijk over het momenteel in alle lidstaten gevoerde debat aangaande de toekomst van Europa, zulks naar aanleiding van de verklaring van de staatshoofden en regeringsleiders tijdens de Europese Raad van juni over dit onderwerp. De Europese Raad zal in het eerste halfjaar van 2006 tijdens het Oostenrijkse voorzitterschap hierop terugkomen op basis van de voorbereidende besprekingen in de Raad Algemene Zaken en Externe Betrekkingen. De Europese Raad neemt tevens nota van het debat dat is gehouden tijdens de op 17 november 2005 in Den Haag door het voorzitterschap en Nederland georganiseerde conferentie "Sharing power in Europe", en neemt nota van het voornemen van het Oostenrijkse voorzitterschap om op dit vraagstuk terug te komen.

II. II. FINANCIËLE VOORUITZICHTEN

6. De Europese Raad heeft een akkoord bereikt over de financiële vooruitzichten voor de periode 2007-2013, zoals weergegeven in document 15915/05.

III. III. AFRIKA

7. De Europese Raad neemt de EU-strategie "De EU en Afrika: naar een strategisch partner­schap" aan, zoals gevraagd door de Europese Raad van juni 2005 (doc. 15702/1/05 REV 1). Voortbouwend op de Top van Caïro onderstreept de Europese Raad het belang van intensivering van de dialoog tussen de EU en Afrika, onder meer door het zo spoedig mogelijk houden van een tweede Top EU-Afrika in Lissabon, en hij komt overeen om met ingang van 2006 de vorderingen met de uitvoering van de strategie op gezette tijden te evalueren, rekening houdend met de conclusies die de Raad op 21 november 2005 heeft aangenomen.

IV. IV. ALGEHELE AANPAK VAN MIGRATIE

8. De Europese Raad neemt nota van het toenemende belang van migratievraagstukken voor de EU en haar lidstaten, alsmede van de recente ontwikkelingen die in sommige lidstaten tot toenemende ongerustheid bij de bevolking hebben geleid. Hij benadrukt dat er een evenwichtige, algehele en coherente aanpak moet komen, waarvan beleidsmaatregelen ter bestrijding van illegale immigratie een onderdeel vormen en waarbij, in samenwerking met derde landen, de voordelen van legale migratie benut worden. Hij herinnert eraan dat de migratieproblematiek een cruciaal element is in de betrekkingen van de EU met een hele reeks van derde landen, waaronder vooral de aan de Unie grenzende regio's, namelijk de oostelijke, zuidoostelijke en mediterrane regio's, en wijst erop hoe belangrijk het is dat deze beleidsmaatregelen van passende financiële middelen worden voorzien. De EU zal met al die landen de dialoog en samenwerking inzake migratievraagstukken, inclusief het terugkeer­beheer, intensiveren in een geest van partnerschap en met oog voor de bijzondere positie van het land.

9. De Europese Raad benadrukt dat het engagement van de Europese Unie om het ontwikkelingsstreven van herkomst- en doorreislanden te ondersteunen, is ingebed in een langetermijnproces, erop gericht

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?