Persberichten

AA
(17/10/07) België nogmaals op de vingers getikt door Europese Commissie op vlak van klimaatbeleid

Vandaag stelt de Europese Commissie België in gebreke omdat België geen nationaal actieplan voor energie-efficiëntie heeft ingediend. In die plannen stellen de lidstaten hun beleidsmaatregelen voor hoe ze tegen 2016 9% energie kunnen besparen. België heeft zo'n plan tot op vandaag niet ingediend. Nochtans kan zo'n plan opstellen niet moeilijk zijn. Op een eenvoudige manier kan België op 2 jaar tijd maar liefst 12% van het totale elektriciteitsverbruik besparen. Op middellange termijn, over tien jaar, zelfs 30%. Stroomverlies door standby-knoppen van elektronische toestellen kost een Belgisch gezin 60 tot 100 EUR per jaar. Eenvoudige maatregelen zijn: het herinvoeren van de aan/uitschakelaar of het opleggen van een productnorm dat een toestel maar 1 watt mag gebruiken in standby, in plaats van de 20 watt die een toestel in standby nu makkelijk verbruikt. Een eenvoudig beleid rond energie-efficiëntie bespaart de gezinnen veel geld, en het milieu tonnen CO2.

België blijft vandaag uitblinken in gebrek aan actie en ambitie. Dat terwijl amper een paar maanden geleden Al Gore nog op de koffie kwam bij de Belgische regering. Toen waren er mooie woorden, tal van verkiezingsbeloften door alle partijen, maar ondertussen trekt België zijn staart in. Erger nog, België investeert zijn tijd blijkbaar liever in het belobbyen van de Europese Commissie om alsjeblieft meer CO2 te mogen uitstoten. Vandaag heeft Guy Verhofstadt bevestigd dat hij tijdens bilaterale contacten met de Europese Commissie tijdens de EU-top deze week zal proberen de Europese Commissie ervan te overtuigen dat België meer -gratis- uitstootrechten moet krijgen voor de hoogovens die Arcelor/Mittal heropent. Dit terwijl Arcelor/Mittal perfect zijn ovens kan openen, daarvoor zelfs mag vervuilen. Alleen zal Arcelor/Mittal daarvoor vervuilingsrechten moeten aankopen, conform de bestaande regelgeving inzake verhandelbare emissierechten.

In december maakte de Europese Commissie het nationale allocatieplan inzake verhandelbare emissierechten al met de grond gelijk. Vandaag tikt ze België op de vingers voor het ontbreken van een energie-efficiëntie actieplan. Het is nu al duidelijk dat klimaatbeleid onderaan het lijstje van CD&V/NVA en VLD staat.

Tinne Van der Straeten, Kamerlid Groen!
Bart Staes, EP-lid Groen!

De mededeling van de Europese Commissie

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?