Persberichten

AA
(17/05/06) Akkoord Financiële Perspectieven

Vanmiddag ging het EP akkoord met een voorstel voor de Financiële Perspectieven 2007-2013. Daarmee geraken de Instellingen wat dit betreft alvast uit een patstelling, maar het is nog maar de vraag of de EU daar op langere termijn mee gebaat is. Bart STAES (Groen!) keurde het voorgelegde interinstitutionele akkoord niet goed. "Het EP speelt te veel voor kruidenier en let wel bijzonder goed op de kleintjes. Het had gerust iets meer mogen zijn." Staes hekelt vooral het gebrek aan ambitie en het overstag gaan van de grote fracties.

"Dit akkoord zal er niet in slagen de grote uitdagingen waarvoor de EU staat op een adequate manier aan te gaan. Er wordt beknibbeld op de tweede pijler van het landbouwbeleid. Die moet de plattelandsontwikkeling financieren. Dit is een slechte zaak voor de kwaliteit van de producten, het dierenwelzijn en de milieuzorg. Maar ook de Transeuropese netwerken (TEN's), programma’s als Erasmus (slechts 140.000 studenten zullen voortaan worden uitgezonden ipv. de 170.000 in 2006) en Leonardo (36.000 begunstigden ipv. 50.000), het zevende programma Onderzoek & Ontwikkeling, de sociale agenda, de structuurfondsen, Life+ en Natura, de culturele activiteiten, het buitenlandse beleid en de acties ten aanzien van onze buren worden allemaal onderbegroot. De verwachtingen van de mensen ten opzichte van Europa worden hiermee echt niet waargemaakt"

"Het EP vroeg over de periode 2007-2013 112 miljard euro meer dan de Raad," weet Staes."De leiders van de grote fracties schreeuwden bij de debriefing van Blair in december 2005 moord en brand en zegden dat ze onder geen beding dit resultaat zouden goedkeuren. Vijf maanden later merken we dat de druk vanuit de hoofdsteden en heel speciaal vanuit Berlijn zeer efficiënt was: alle dure beloften werden ingeslikt. Het EP stelt zich tevreden met een verhoging van nauwelijks 4 miljard euro."

440 EP-leden steunden het voorstel, 190 stemden tegen en 14 onthielden zich. Op 20 december 2005 gaf het gros van de Vlaamse EP-leden te kennen dat zij zich zeker niet achter het voorstel van de Raad zouden scharen. Sprekers van de PPE en de PSE pleitten toen voor ongeveer 30 miljard euro meer. Vandaag stemde het overgrote deel van de socialistische, liberale en christen-democratische fracties in met de peulschil van 4 miljard euro extra. Van de Vlaamse democratische partijen stemde alleen Groen! tegen.

Vraag en Antwoord

Zie ook

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?