Persberichten

AA
(16/10/08) Juist nu moet Europa op koers blijven voor een ambitieus klimaatpact

Het Europese Klimaatplan is deel van de oplossing en niet van het probleem. Investeren in groene energie, in minder CO2 en meer energieëfficiëntie zal zorgen voor een economische relance en een uitweg uit de crisis. De komende twee maanden worden cruciaal. Dat stellen Europees Parlementslid Bart Staes (Groen!) en Kamerlid Tinne Van der Straeten (Groen!) na afloop van de Europese Raad.

Staes: "We zijn als Europese groenen blij dat Polen en Italië gefaald hebben in hun pogingen om het klimaat- en energiepakket uit te stellen. Sarkozy en Barroso hebben duidelijk gesteld dat er in december een akkoord moet zijn. Dit betekent dat het normale besluitvormingsproces dat bestaat uit een dialoog tussen het Europees Parlement enerzijds en de ministerraden van milieuministers en energieministers anderzijds, de komende twee maanden kan doorgaan. De komende twee maanden zijn cruciaal en we zijn vastberaden om een positief resultaat te behalen. De klimaatcrisis graaft net zo diep als de financiële crisis, maar zou nog veel meer schade aanrichten en mensen treffen. Het wordt nu zaak om de industriële lobby de pas af te snijden."

Staes: "Als Groenen hebben we geen schrik om het klimaatpakket aan economische analyse te onderwerpen. Alle studies tonen immers aan dat een slim klimaatbeleid jobs zal creëren. Bovendien zal ook grotere energie-efficiëntie en hernieuwbare energiebronnen onze afhankelijkheid van olie-importen verminderen en de Europese economie ten goede komen. Juist in deze tijden hebben we een slim en duurzaam investeringsbeleid à la Keynes nodig."

Bart Staes en Tinne Van der Straeten wijzen erop dat de regeringen van de lidstaten nu bijzonder dom bezig zijn.

Tinne Van der Straeten: “Ze argumenteren volop dat het klimaatpakket hun economie die het nu al zo zwaar te verduren heeft door de financiële crisis extra zal schaden. Dat alles terwijl dit klimaatpakket nu net dé oplossing is voor de structurele energiecrisis én een boost van jewelste kan zijn voor de Europese economie. Yves Leterme zei in de beleidsverklaring dat België het pakket volop steunt. Hij zei in de commissie dat België de doelstelling van 13% hernieuwbare energie in België steunt. Het is nu zaak deze verklaringen waar te maken, ze niet in te slikken en de andere lidstaten te overtuigen hetzelfde standpunt in te nemen.

Beide Groen!-parlementsleden wijzen erop dat in een recente studie van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) staat dat groene investeringen zorgen voor tientallen miljoenen extra jobs tegen 2030. “De ILO legt nauwgezet uit dat investeren in groene jobs onze economieën alleen maar sterker maakt. Ook in België komt het Federaal Planbureau tot een gelijkaardige conclusie. Een recent onderzoek toont aan dat de macro-economische impact van de Europese klimaatdoelstellingen voor België perfect realiseerbaar is zonder groeivertraging en met de creatie van 26000 nieuwe jobs.“

Tinne Van der Straeten: “De Internationale Arbeidsorganisatie en het Federaal Planbureau tonen ons de juiste weg. Samen met de Europese groenen kiest Groen! voor een vooruitstrevend beleid en een 'New Green Deal' als antwoord op het ineenstortende systeem. En dat antwoord is de omschakeling naar een duurzame economie, een nieuwe industriële revolutie die de weg toont naar een koolstofarme economie waar miljoenen groene jobs worden geschapen, niet alleen hier maar wereldwijd."

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?