Persberichten

AA
(15/11/06) Bolkestein: EP capituleert in tweede lezing

Rechtsonzekerheid bezorgt Europees Hof te veel manoeuvreerruimte

Vanmiddag stemde het EP in tweede lezing in met het gemeenschappelijk standpunt van de Raad over het ontwerp van dienstenrichtlijn, ook wel 'Bolkesteinrichtlijn'. "Het lijkt er op dat de richting die het Europese Parlement in eerste lezing had uitgestippeld, wordt verdergezet, maar dat is niet juist," zegt Bart STAES, Europees parlementslid voor Groen!. "Positief is dat een aantal gevoelige sectoren, zoals gezondheidszorg, bepaalde sociale diensten en uitzendbureaus niet onder de richtlijn vallen. Maar onaanvaardbaar is dat er nog heel wat lacunes overblijven die via amendementen hadden kunnen worden weggewerkt."

De Europese Groenen vinden het onduidelijk welke wetgeving van toepassing is en in welke mate lidstaten nationale bepalingen kunnen opleggen. "De tekst zoals die nu is gestemd, creëert te veel rechtsonzekerheid. Resultaat is dat het Hof te veel ruimte krijgt om de werkelijke draagwijdte van de richtlijn te bepalen. Een ander punt van kritiek is dat er geen mogelijkheid tot opwaartse harmonisatie is opgenomen. Dat houdt in dat de lidstaten hun wetgeving naar elkaar toe laten groeien om een hogere standaard te bereiken. Ook het toezicht en de controle op de dienstverleners wordt amper geregeld. Bovendien zet de zgn. 'herzieningsclausule' de deur open om het principe van het land van oorsprong terug in te voeren en diensten die nu buiten het toepassingsgebied van de richtlijn vallen opnieuw toe te voegen."

Onaanvaardbaar voor Groen! is nog dat de Raad de aanvankelijke indicatieve lijst van sociale diensten die buiten de richtlijn vallen, verandert in een limitatieve lijst: alleen de diensten sociale huisvesting, kinderzorg en ondersteuning van gezinnen of personen in permanente of tijdelijke nood, die worden verleend door de overheid vallen buiten de richtlijn. Private, autonome dienstverleners in de sociale sector vallen onder de richtlijn en zullen zich voortaan moeten meten met buitenlandse concurrentie.

Staes vindt ook het ontbreken van elke verwijzing naar het Handvest voor Fundamentele Rechten ontgoochelend. "Het had duidelijk kunnen maken hoe de richtlijn zich verhoudt tot arbeids- en andere sociale standaarden. Het Parlement dat eerder dit jaar kon rekenen op een massale mobilisatie van vakbonden en sociale middenveldorganisaties heeft te vroeg victorie gekraaid. Ik ben dan ook bijzonder misnoegd over de capitulatie van het EP om de verworvenheden die bereikt werden in eerste lezing maximaal door te zetten. Dit ondermijnt de toekomst van een democratisch en sociaal Europa."

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?