Persberichten

AA
(15/10/08) Goede zaak dat staatshoofden en regeringsleiders nu niet trancheren

Europees Parlementslid Bart Staes en Kamerlid Tinne Vanderstraeten vinden het een goede zaak dat de Europese Raad die vandaag en morgen in Brussel plaatsvindt geen beslissingen neemt inzake het klimaatpakket.

Formeel gezien komt dat de regeringsleiders en staatshoofden ook niet toe want het besluitvormingsproces is een onderhandeling tussen het Europees Parlement enerzijds en de ministerraden van milieuministers en energieministers anderzijds. Als de Europese Raad van oordeel is dat ze het Europarlement voor het blok kan zetten dan zijn ze alvast bij de Europese groenen aan het foute adres.

De nota over de aanbevelingen inzake het klimaatpakket die het Frans voorzitterschap als annex aan de besluiten van de Europese Raad wou hechten is een zeer slecht document dat regelrecht ingaat tegen eerdere stemmingen in het EP en in de feiten terugkomt op de engagementen van de Europese Raad van maart 2007.

“Het is ongehoord dat de Europese Raad actief wil tussenkomen in het wetgevend besluitvormingsproces. De milieu- en energiecommissie van het Europees Parlement maakten al hun huiswerk en stemden sterke wetgeving. Nu wordt er tussen het Europees Parlement en de Raad van ministers van Milieu en Energie onderhandeld om te komen tot krachtige Europese klimaatwetten. Laat dit democratisch besluitvormingsproces onverminderd intact!“, zo waarschuwt Europees Parlementslid Bart Staes (Groen!).

Staes betreurt dat het Frans Voorzitterschap met de poging een annex aan de besluiten van de Top te hechten in de realiteit het klimaatpakket wil uithollen. Maar de annex geeft wel een zeer rake gemoedsgesteltenis weer. De staatshoofden en regeringsleiders lopen vooruit op de besprekingen op wereldvlak en willen eigenlijk de realisatie van de klimaatdoelstellingen uitstellen en meer flexibele mechanismen invoeren.

Groen!-Kamerlid Tinne Vanderstraeten: “Dat soort aanpak vat zich samen als: niet te veel, niet te snel en vooral ... niet te streng.”

Bart Staes en Tinne Vanderstraeten wijzen erop dat de regeringen van de lidstaten nu bijzonder dom bezig zijn.

Tinne Vanderstraeten: “Ze argumenteren volop dat het klimaatpakket hun economie die het nu al zo zwaar te verduren heeft door de financiële crisis extra zal schaden. Dat alles terwijl dit klimaatpakket nu net dé oplossing is voor de structurele energiecrisis én een boost van jewelste kan zijn voor de Europese economie.”

Bart Staes: “Om de klimaatverandering te keren rest er ons volgens alle wetenschappelijke adviezen al bij al een beperkte periode van 10 à 15 jaar. Nu ter plaatse blijven trappelen komt ons zeker duur te staan. Dat zegt ons Nicholas Stern, de voormalige vicepresident van de Wereldbank die in een rapport over de economische kostprijs van de opwarming van de aarde aantoonde dat bij gebrek aan actie de kostprijs van de klimaatschade op kan lopen tot vijf à twintig procent van het wereldwijde BNP.”

Beide Groen!-parlementsleden wijzen erop dat in een recente studie van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) staat dat groene investeringen zorgen voor tientallen miljoenen extra jobs tegen 2030. “De ILO legt nauwgezet uit dat investeren in groene jobs onze economieën alleen maar sterker maakt. Ook in België komt het Federaal Planbureau tot een gelijkaardige conclusie. Een recent onderzoek toont aan dat de macro-economische impact van de Europese klimaatdoelstellingen voor België perfect realiseerbaar is zonder groeivertraging en met de creatie van 26000 nieuwe jobs.“

Bart Staes: “De staatshoofden en regeringsleiders mogen zich niet laten leiden door angst en kortetermijnbelangen. Daarom is het goed dat ze nu geen beslissingen opdringen. Maar de strijd is dus niet gestreden en waakzaamheid is geboden. Laat inderdaad de onderhandelingen tussen het EP en de ministers van milieu en energie ten volle spelen. Wie dieper nadenkt over het probleem weet dat het klimaatpakket van de Europese Commissie op halflange en lange termijn een oplossing biedt voor de slecht draaiende economie.”

Tinne Vanderstraeten: “De Internationale Arbeidsorganisatie en het Federaal Planbureau tonen ons de juiste weg. Samen met de Europese groenen kiest Groen! voor een vooruitstrevend beleid en een 'New Green Deal' als antwoord op het ineenstortende systeem. En dat antwoord is de omschakeling naar een duurzame economie, een nieuwe industriële revolutie die de weg toont naar een koolstofarme economie waar miljoenen groene jobs worden geschapen, niet alleen hier maar ook in de Derde Wereld."

Groen! waarschuwt de 27 Europese leiders bijeen in Brussel: “De Europese staats- en regeringsleiders hebben niet het recht de slecht lopende economie of de crisis op de financiële markten als excuustruus te gebruiken om de noodzakelijke maatregelen voor een klimaatbeleid die naam waardig uit te hollen of op de lange baan te schuiven. Nu temporiseren zou een historische fout zijn. De financiële crisis leert ons net dat een laissez faire laisser passer beleid dat alles aan de markt overlaat de hele samenleving tot de ondergang drijft.“

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?