Persberichten

AA
(15/09/05) Waar blijft budget voor klimaatprojecten in ontwikkelingslanden?

België komt de beloftes over steun aan klimaatprojecten in ontwikkelingslanden niet na. De regering Verhofstadt heeft er zich binnen de Europese Unie nochtans toe verbonden om daar jaarlijks 9,76 miljoen euro in te investeren. Maar tot op heden is er nog geen enkel project van start gegaan. Groen! europarlementslid Bart STAES vraagt de paarse regering zo snel mogelijk in actie te schieten. "De Decker en Verhofstadt leggen ronkende verklaringen af in New York over de hervorming van de VN. Maar ze zouden beter eerst het eigen huis op orde stellen."

"De vorige Belgische regering heeft er mee voor gezorgd dat het Protocol van Kyoto van start is kunnen gaan. De huidige regering talmt met de invulling ervan. Door de traagheid van minister van Ontwikkelingssamenwerking De Decker dreigt België dit najaar een belabberd figuur te slaan op de Kyotoconferentie in Montreal," zegt Bart Staes.

Bedoeling van de klimaatprojecten in ontwikkelingslanden is om die landen voor te bereiden op de gevolgen van klimaatverandering. Ook moeten er fondsen gaan naar de uitwisseling van technologie om ontwikkelingslanden efficiënter met energie te laten omgaan. Dat kan gaan van de installatie van zonnecellen tot het herwinnen van biogas op stortplaatsen. De geïndustrialiseerde landen beloofden in 2001 om 334 miljoen euro te voorzien voor de periode van 2005 tot 2007.

"Het getreuzel van de federale regering heeft ervoor gezorgd dat ons land nog geen enkel project heeft uitgevoerd," zegt Bart Staes. "De beloftes die de huidige regering twee jaar geleden zo duur heeft gezworen, blijken niet meer dan gebakken lucht."
Ten laatste in november moet ons land rapporteren hoe het zijn engagement heeft ingevuld. Dat zal gebeuren tijdens de opvolgingsconferentie die doorgaat in Montreal, van 28 november tot 9 december. "Het minste dat België kan doen is onmiddellijk starten met het voorstellen van zinvolle projecten. Nu is er immers helemaal niets. Het gaat hier over nog geen 0,021% van de totale nationale begroting -- een peulschil. Ik ben benieuwd hoe De Decker dat kan verantwoorden ten opzichte van de ontwikkelingslanden." besluit Bart Staes.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?