Persberichten

AA
(15/06/06) Europees Parlement volgt gedwee de keuze voor kernenergie

Onderzoeksbudget duurzame energie veel te laag

De Europese Groene fractie heeft zich vanmiddag uitgesproken tegen de het zevende kaderprogramma voor Euratom (2007-2011). Het rapport haalde het met 457 stemmen voor, 97 tegen en 22 onthoudingen. Groen!-europarlementslid Bart STAES was de enige Vlaming die tegenstemde. Hij legt uit waarom. "Door 2,75 miljard euro voor te behouden voor nucleaire energie gaat het EP niet alleen in tegen de rede, maar ook tegen de grote meerderheid van de EU-bevolking." De Europese Groenen zijn anderzijds wel zeer ingenomen met de beslissing om twee derde van het budget dat bestemd is voor onderzoek naar niet-nucleaire energie uit te trekken voor duurzame energie.

Een recent onderzoek over de houding van de Europeanen t.a.v. energie toont aan dat slechts 12% verder onderzoek naar kernenergie genegen is. Voor zonne-energie, nieuwe energievormen en windenergie bedragen die cijfers respectievelijk 48%, 41% en 31%. (1) "Voor alle items van het Onderzoeks en Ontwikkelings-budget heeft het EP medebeslissingsrecht. Het is dan ook godgeklaagd dat het EP uitgerekend voor deze dure, onpopulaire en vuile energie enkel een adviserende stem heeft," zegt Staes.

"Geen enkele andere vorm van energieproductie wordt door een eigen verdrag geregeld. Door voor kernenergie een uitzondering te maken, worden alle milieuvriendelijke en duurzame energievormen systematisch benadeeld. Het Europese budget voor atoomenergie is ongeveer dubbel zo groot als alle uitgaven voor de niet-nucleair energieonderzoek samen."
Het zevende kaderprogramma voor onderzoek en technologische ontwikkeling voorziet een budget van 2,385 miljard euro voor niet-nucleair onderzoek in de komende zeven jaar. Het Euratom-programma krijgt 2,751 miljard euro tussen 2007 en 2011. De afgelopen 30 jaar heeft atoomonderzoek meer dan 60 miljard euro steun gekregen terwijl het maar goed is voor ongeveer 6% van het energieverbruik in Europa.

De Europeses Groenen noemen het een onverantwoorde beslissing om miljarden euro steun in het kernfusieproject ITER te steken. "De start van het project dateert van midden jaren '80 en heeft nog geen platte prijs behaald in de strijd tegen de klimaatverandering of het verzekeren van de energiebevoorrading," zegt Staes. "Daar staat tegenover dat nagelaten wordt te investeren in energie-efficiëntie en hernieuwbare energie, hoewel deze vormen van energie wel degelijk een bijdrage kunnen leveren in het oplossen van de energiecrisis. Door toch de weg van de nucleaire energie te blijven bewandelen laat Europa bovendien de kans liggen om tienduizenden arbeidsplaatsen te creëren in de ontwikkeling en productie van hernieuwbare energiebronnen."

Staes en zijn fractie zijn anderzijds ingenomen met het feit dat het EP zich schaarde achter meer onderzoek naar duurzame energie. Van al het onderzoeksgeld voor niet-nucleaire energie, gaat voortaan twee derde naar hernieuwbare energie en energie-efficiëntie. Verspreid over zeven jaar is dat 450 miljoen euro meer dan de Commissie ervoor had uitgetrokken. Jaarlijks komt het totaal nu neer op 225 miljoen euro. Ter vergelijking: nucleaire energie kan bogen op een jaarlijkse steun van 580 miljoen euro.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?