Persberichten

AA
(14/12/06) EP vindt kernenergie niet echt veilig en betrouwbaar - 30% minder CO2-uitstoot tegen 2020

Vandaag heeft het Europees Parlement een rapport goedgekeurd waarin staat dat de CO2-uitstoot tegen 2020 met 30% moet verminderen. Het rapport bevat aanbevelingen voor de Commissie. Die zou tegen januari 2007 een voorstel tot een EU-energiestrategie moeten voorleggen. Het Parlement vindt ook dat kernenergie niet de veiligste manier is voor het verwekken van elektriciteit. Groen!-europarlementslid Bart STAES is - vanzelfsprekend - tevreden.
"Het tegengaan van de klimaatverandering moet volgens het parlement de basis vormen van de Europese energiestrategie. Energie-efficiëntie en hernieuwbare energiebronnen verdienen daarbij alle aandacht. De vermindering van CO2 met 30% tegen 2020 is geen onhaalbare kaart. Tegen 2050 zou dat 80% moeten zijn. Als het lukt, toont Europa zich daarmee koploper in het tegengaan van de opwarming van de aarde."

De Europese Groenen zien in een goede energiepolitiek dé hefboom om de klimaatverandering tegen te gaan. Ze verwelkomen dan ook het feit dat het rapport focust op energie-efficiëntie en hernieuwbare energie. "Hernieuwbare energie moet tegen 2020 goed kunnen zijn voor een kwart van de productie. Tegen 2040 moet dat de helft zijn. Een grote meerderheid van het EP schaart zich daarachter", weet Staes. "Het Parlement heeft nu duidelijk te kennen gegeven dat het gewonnen is voor sectorspecifieke voorstellen voor hernieuwbare elektriciteit en hernieuwbare verwarming en koeling."

Een andere te verdedigen beslissing is om niet langer de nucleaire energie te promoten. Dat doet het EP door niet in te gaan op streefdoelen voor "technologieën met een lage uitstoot van koolstofdioxiden". Dit eufemisme is weinig meer dan zeggen dat er meer investeringen moeten komen in kernenergie. Nu streefdoelen aangeven, betekent zoveel als het geven van een vrijbrief voor het langer openhouden van kerncentrales of voor het bouwen van nieuwe. Het geld dat hiermee verkwist zou worden, kan worden gebruikt voor meer duurzame energiebronnen.

Opvallend is ook dat het EP niet is ingegaan op een amendement van de christen-democraten en conservatieven, de grootste politieke groep in het EP. Het voorstel vroeg de leden 'van mening (te zijn) dat de huidige wetenschappelijke ontwikkelingen de veiligheid van de kerncentrales en een efficiënte elektriciteitsproductie op een betrouwbare manier kunnen waarborgen'. Het Parlement zag het duidelijk anders en stemde het amendement terug naar af. Staes: "Afrondend kan je niet anders dan vaststellen dat het EP een duidelijke kerstboodschap meegeeft aan de Commissie. Duurzame energie verdient alle aandacht en kernenergie: 'Neen bedankt!'"

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?