Persberichten

AA
(14/03/07) Betere Europese regels verkoop kalfsvlees

Het Europees Parlement keurde vandaag een rapport goed dat een duidelijke etikettering van kalfsvlees vraagt. "Mijn fractie heeft dat rapport mee goedgekeurd. Het maakt de dingen voor de consument immers veel duidelijker," zegt Bart Staes, Europees parlementslid voor Groen!. "Wie vlees koopt is vaak bereid meer te betalen voor kalfsvlees dan voor gewoon rundvlees. Dan moet hij of zij er ook zeker van zijn dat hij niet bij de neus genomen wordt."

Momenteel bestaan er in de EU twee grote strategieën voor de slacht en de verkoop van kalfsvlees. Aan de ene zijde is er een groep met onder meer België, Frankrijk en Duitsland die kalveren slachten voor de leeftijd van 8 maanden. De dieren worden tot die leeftijd gevoerd op basis van melk. De andere groep, met landen als Spanje en Denemarken, slacht zijn kalveren pas op de leeftijd van 12 tot 14 maanden, als ze al gevoed worden op basis van graan. "Dit zorgt voor verwarring bij consumenten, maar verstoort ook de eerlijke concurrentie omdat twee producten met een verschillende waarde toch als hetzelfde product worden verkocht," weet Staes.

Het Parlement gaat nu akkoord met twee categorieën van kalfsvlees die duidelijk van elkaar moeten worden onderscheiden: eentje van kalveren tot 8 maanden en de andere van kalveren tussen 8 en 12 maanden. De eerste groep kan bestempeld worden als 'kalfsvlees' de andere als 'jong rundvlees'. Wat ouder is, heet gewoon 'rund'. Het Parlement ziet liever geen uitzonderingen op deze regel en meent dat ook bereidingen met rundvlees het juiste label moeten krijgen. Ook vlees dat uit derde landen wordt ingevoerd zal aan deze nieuwe regelgeving moeten voldoen. Tot slot wil het parlement dat er ook sancties kunnen worden uitsproken tegen wie zich niet aan de nieuwe regeling zal houden. Bart Staes kan zich alvast goed vinden in de aanname van dit rapport omdat het vooral de consument is die hiervan profiteert.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?