Persberichten

AA
(14/02/06) EP zet voorzichtige stap vooruit in welzijn vleeskuikens

Het Europees Parlement keurde vandaag een rapport goed dat minimumvoorschriften voor de bescherming van vleeskuikens beoogt. Groen!-europarlementslid Bart STAES is gematigd tevreden. "Het is goed dat er zo'n advies is en dat het parlement het niet te fel heeft afgezwakt. Toch had het gerust iets meer gemogen. Ons voorstel om het aantal kuikens per vierkante meter substantieel te verlagen kon jammer genoeg niet rekenen op algemene instemming."

Jaarlijks worden er in de Unie zo'n vijf miljard vleeskuikens geslacht. Bij gebrek aan uniforme communautaire regelgeving kwam de Commissie daarom op de proppen met een voorstel dat tegemoet komt aan het welzijn van de dieren. "De kweek van dit soort kuikens is een heuse industrie," weet Staes. "Er wordt gezocht naar rassen die zo snel mogelijk groeien, de dieren worden dicht op elkaar gezet, velen onder hen hebben kleine en grote kwaaltjes zoals voetzooldermatitis. Veel kwekers gebruiken antibiotica en biociden. Het is bovendien een algemeen gebruik om de snavel van de dieren af te knippen, zodat ze elkaar niet kunnen pikken."

Een belangrijk element in het rapport is de zgn. bezettingsdichtheid. Dat is het aantal kilogram vlees per vierkante meter. "Reken per dier zo'n twee kilogram en je kent het aantal dieren per m2," zegt Staes. "Het EP heeft vandaag beslist om de Commissie te volgen en de bezettingsdichtheid vast te leggen op 30kg/m2. De Europese Groenen wilden dit terugbrengen tot 25 kg/m2. Hoewel we dit haalbaar achten, kregen we daarvoor onvoldoende steun. Onbegrijpelijk eigenlijk omdat dit geen bijzonder strenge voorwaarde was: al vanaf 20 kg/m2 nemen de problemen inzake dierenwelzijn immers toe."

Ook een Groen amendement dat een verbod zou instellen op het gebruik van kippenrassen met een gemiddelde dagelijkse groei van meer dan 40 gram werd verworpen. Nochtans zijn dit soort dieren sneller onderhevig aan dierziekten en vormen ze in afgeleide een probleem voor de voedselveiligheid. Bart Staes: "Sommige soorten groeien zo snel dat ze na een tijdje amper op hun poten kunnen staan. Het is dan ook positief dat het EP wél instemde met ons amendement dat het belang van genetische diversiteit benadrukt en de Commissie vraagt om uiterlijk binnen 30 maanden hierover een rapport voor te leggen bij Raad en Parlement."

Staes is ervan overtuigd dat de kwekers deze regelgeving zullen kunnen naleven. Geschat wordt dat de meerkost van deze investering in dierenwelzijn zal neerkomen op minder dan 5 eurocent per dier.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?