Persberichten

AA
(13/10/05) Vogelgriep aan de grenzen van de EU: is België voorbereid?

Groen!-europarlementslid Bart STAES roept de federale overheid op om zo snel mogelijk de actieplannen tegen vogelgriep bekend te maken en in gereedheid te brengen. Over de kwestie werd begin deze week in de milieucommissie van het Europees Parlement een reeks amendementen van Bart Staes aanvaard.

"Dankzij mijn voorstellen vraagt het Europees Parlment aan de lidstaten scenario's klaar te hebben voor het geval de vogelgriep in de EU zou opduiken. Daarnaast moeten de lidstaten een draaiboek opstellen voor het geval de vogelgriep op mensen zou overspringen. Antivirale middelen en transportbeperkingen moeten de basis vormen van het beleid op korte termijn," zegt Bart Staes.

"Ook moet ons land al het mogelijke doen om de getroffen landen bij te staan," gaat Bart Staes verder. "De laatste epidemie van vogelgriep in pluimveekwekerijen werd dankzij het doortastend optreden van toenmalig Groen! federaal minister Jef Tavernier bedwongen. De expertise die toen werd opgebouwd, moet ten dienste worden gesteld van Roemenië en Turkije, en eventuele andere getroffen landen."

"Daarnaast moet de overheid de controle op wilde vogels opvoeren. Het trekseizoen is nu in volle gang," zegt Bart Staes. "De routes die de vogels uit Roemenië volgen komen niet over ons land, maar waakzaamheid is geboden."

"Er is zeker geen reden tot paniek," benadrukt Bart Staes. "Maar we moeten wel goed voorbereid zijn een eventuele crisis het hoofd te bieden."

"Ik ben benieuwd om van minister Demotte te horen wat hij al heeft ondernomen om een epidemie te voorkomen," besluit Bart Staes.

De amendementen van Bart Staes over het rapport over vogelgriep

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?