Persberichten

AA
(13/06/07) Commissie holt sociale bescherming uit van miljoen gedetacheerde werknemers

Groen!-EP-lid Bart STAES is niet te spreken over de positie die de Europese Commissie vandaag innam mbt. de detacheringsrichtlijn. "Waar het EP een klein jaar geleden nog vroeg dat de rechten van de werknemers en de belangen van de werkgevers in evenwicht zouden zijn, trekt de Commissie nu uitsluitend de kaart van die laatsten," stelt hij. "Gedetacheerde werknemers moeten van de voordelen van de interne markt kunnen genieten, maar mogen hun sociale bescherming niet verliezen. Anders dreigt sociale dumping."

Vandaag brengt de Europese Commissie een nieuwe mededeling uit over de detachering van werknemers. Ze bevat een evaluatie van de toepassing van de detacheringsrichtlijn in de verschillende lidstaten. Het eigenlijke doel van deze richtlijn is het beschermen van de rechten van de werknemers door het principe van het land van bestemming centraal te stellen. Dat wil zeggen dat gedetacheerde werknemers recht hebben op minimale werkvoorwaarden van het land van bestemming, dus waar het werk geleverd wordt.

De Commissie trekt in deze publicatie echter eenzijdig de kaart van de werkgever. Ondernemingen die diensten in de hele EU aanbieden, moeten dat sneller en efficiënter kunnen doen. Hiermee gaat de Commissie voorbij aan de resolutie van het EP van september 2006. In dat rapport riep het EP op om meer evenwicht te creëren tussen de rechten van de werknemers en de belangen van de werkgevers.

De Commissie vindt dat bepaalde controlemechanismen t.a.v. het naleven van de rechten van de werknemer te vérstrekkend zijn, en dat dit de ondernemingen belemmert in de vrijheid van vestiging. "Heel onverstandig in een tijd dat er meer arbeidsmobiliteit is," meent Staes. "Het aantal gedetacheerde werknemers in Europa wordt op 1 miljoen geschat. Zij moeten volledig gebruik kunnen maken van de voordelen die de interne markt biedt. Anderzijds moeten zij ook een goede sociale bescherming krijgen."

Het EP had nochtans - op voordracht van de lidstaten - aanbevolen om te voorzien in verplichtingen zoals de aanwezigheid van een vertegenwoordiger van de uitzendende onderneming of het bijhouden van documenten rond loonadministratie en sociale zekerheid op de werkplaats. "Alleen zo kan men er op toezien dat het recht op hetzelfde loon voor hetzelfde werk op dezelfde werkplaats, wordt nageleefd," benadrukt Bart Staes. "Deze mededeling van vandaag zet evenwel opnieuw de deur open voor sociale dumping."

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?