Persberichten

AA
(13/03/2007) Maatschappelijk verantwoord ondernemen - Consumenten staan voor onduidelijke keuze

"Het Europees Parlement had de EU de mogelijkheid kunnen geven om haar voluit een voortrekkersrol te laten spelen inzake maatschappelijke verantwoordelijkheid van bedrijven. De Unie had dan een beleid kunnen ontwikkelen dat hiervoor standaarden creëert en handhaaft en dat gelijke concurrentievoorwaarden zou vrijwaren. Het EP is evenwel ook in dit dossier niet voluit durven gaan. Het rapport bevatte een aantal sterke aanbevelingen, maar een meerderheid van sociaal- en christendemocraten zwakte het erg af." Dat zegt Bart STAES, EP-lid voor Groen! na de stemming van het rapport-Howitt.

Bedrijven die zichzelf maatschappelijk verantwoord noemen, zijn het aan de samenleving verplicht de negatieve sociale en ecologische impact van hun activiteiten tot een minimum te beperken. Dat is niet vanzelfsprekend. "De hoofdelijke aansprakelijkheid ten aanzien van onderaannemers is bij dit rapport van tafel geveegd. Ze houdt in dat de hoofdaannemer ook verantwoordelijk is voor mogelijke mistoestanden bij zijn onderaannemers. Ten tijde van de stemming van de zgn. detacheringsrichtlijn aanvaardde het EP dit principe nog wel. Jammer, want door de wirwar aan onderaannemingen zien consumenten die beroep willen doen op zo'n maatschappelijk verantwoorde onderneming door de bomen het bos niet meer. Voor leken is dit onbegonnen werk."

Met zo'n constructie wordt de deur opengezet voor sociale dumping. "Daarvan zullen vooral de kleine en middelgrote ondernemingen de nadelen ondervinden," voorspelt Staes. "We zullen ons verder moeten inspannen om er bij de Commissie op aan te dringen een EU-wijde regeling te treffen inzake die hoofdelijke aansprakelijkheid, om voor eens en altijd een correcte en dus eerlijke concurrentie te creëren."

Positief is wel dat het rapport erop aandringt om in de jaarrekening van bepaalde vennootschapsvormen sociale en milieuverslaglegging te doen opnemen, naast de gekende vereisten inzake financiële verslaglegging. Tot slot beveelt het EP ook aan om de sociale en ecologische impact in openbare aanbestedingen meer te laten doorwegen.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?