Persberichten

AA
(13/02/07) Herziening kaderrichtlijn afvalstoffen - EP eco-logischer dan België

Vanmiddag keurde het EP in eerste lezing met een bijzonder grote meerderheid een rapport goed over een nieuwe afvalstoffenrichtlijn. De Europese Groenen steunden de tekst. “Ofschoon er enkele mankenmenten in zitten, is dit toch een aanzienlijke stap vooruit,” zegt Bart STAES, EP-lid voor Groen!. “Het geheel zit logischer in elkaar dan hetgeen de federale regering hier uit haar mouw heeft geschud. Zij wil zelfs een kleine ecotaks voor herbruikbare verpakkingen. Om ter groenst? A la bonheur! Maar dit lijkt in de gegeven situatie toch complete nonsens ...”

De nieuwe richtlijn moet maatregelen nemen om de milieu- en gezondheidseffecten van de productie van afval te beperken. “Wat ons betreft had dit gerust iets straffer verwoord mogen worden,” vindt Staes. “Maar het voorstel zoals dat nu gestemd is, zit logisch in elkaar en bevat een aantal goede wijzigingen ten opzichte van het voorstel van de Commissie. Voorkoming en vermindering van afval komen op de eerste plaats. Daarna hergebruik, recyclage, ... en aan het eind van de rit een ‘verantwoorde verwijdering’, wat veelal neer zal komen op verbranding. Het Parlement heeft overigens aangegeven dat het niets ziet in een omschrijving van verbrandingsovens als zouden zij doen aan een vorm van terugwinning - in een vorm van energie-efficiëntie, eerder dan aan het gewoonweg verwijderen van afval. Zo’n tekst had kunnen doen vermoeden dat ook verbranden best wel ecologisch is. Neen dus, al moeten ze natuurlijk wel zo efficiënt mogelijk zijn. Ook dit is opnieuw een goede stellingname van het Parlement.”

“Het belangrijkst is het voornemen om tegen 2012 de afvalberg te begrenzen op het niveau van 2008. Wie weet dat de toename van de hoeveelheid afval verhoudingsgewijs groter is dan de toename van het bruto binnenlands product, beseft dat dit toch wel ambitieus is. De hoop is dat de lidstaten en de burgers zich daarmee niet zonder meer tevreden stellen. Het uitgangspunt moet blijven dat het voorkomen van afval de beste methode is om het probleem aan te pakken.”

“Dit kan onder meer door het toepassen van herbruikbare verpakkingen,” zegt Staes. “Dit voorkomt het eenvoudigweg wegwerpen ervan. In de huidige situatie is het dan ook moeilijk te begrijpen dat de federale regering een kleine ecotaks wil heffen op die herbruikbare verpakkingen. Je zou bijna vermoeden dat het om kwade wil gaat: de dingen zo ver doordrijven dat uiteindelijk niemand het nog weet. De verwarring is gezaaid, de burger gepaaid. En we schieten er geen stap mee op.”

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?