Persberichten

AA
(11/12/07) Europees Parlement is inconsequent over verbetering luchtkwaliteit

Op 28 november bereikten een onderhandelingsdelegatie van het Europees Parlement en de lidstaten een akkoord over het verbeteren van de luchtkwaliteit. Vandaag stemde het Europees Parlement daarover in Straatsburg.

Groen-europarlementariër Bart Staes is gematigd positief over het bereikte compromis. Hij vindt het inconsequent dat het Europees Parlement nu sterk inzet op normen voor schonere lucht, terwijl er te weinig wordt gedaan om de vervuiling bij de bron aan te pakken.

"Het is opvallend dat veel collega´s van de andere fracties wel schonere lucht willen, maar niet bereid zijn de daarvoor noodzakelijke maatregelen te nemen. Toen we een jaar geleden stemden over schonere auto´s leek het parlement schone lucht een stuk minder belangrijk te vinden. Het steunde toen onder meer een voorstel waardoor grote terreinwagens voorlopig worden uitgezonderd van de strenge Europese uitstootnormen voor auto´s."

Volgens Staes schuif je zo de verantwoordelijkheid voor het halen van de normen af op lokale overheden. "Je zadelt bijvoorbeeld gemeentes met een groot probleem op, omdat hun mogelijkheden om vervuiling bij de bron aan te pakken beperkt zijn."

Groen! vindt het daarom cruciaal dat er snel goed bronbeleid komt om de luchtkwaliteit ook echt te verbeteren. Zo zal de uitzondering voor grote dieselwagens op de uitstootnorm voor auto´s (Euro 5), waaronder ook bepaalde SUV´s vallen, zo snel mogelijk ongedaan gemaakt moeten worden.

Het is wel goed dat er nu eindelijk een norm komt voor zeer fijn stof, omdat deze deeltjes ontzettend schadelijk zijn voor de gezondheid. Ze zijn de vermoedelijke veroorzakers van de waargenomen stijging in ziektes aan de luchtwegen, zoals astma en bronchitis. Het toegestane aantal microgram per kubieke meter vindt Staes wel nog te hoog. In het akkoord wordt 20 microgram als norm aangehouden, terwijl in gebieden waar de luchtkwaliteit slecht is zelfs een concentratie van 25 microgram wordt toegestaan.
Ook goed is dat kwetsbare groepen, in het bijzonder kinderen, door de richtlijn speciaal beschermd worden.

Positief is dat de norm voor grof fijn stof (PM 10) niet verder verlaagd werd maar daartegenover staat dat de toepassing ervan is uitgesteld en pas in 2011 hoeft gehaald te worden. Voor Groen! is dat te laat.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?