Persberichten

AA
(11/10/07) Te veel gif in fruit superette Europees Parlement - Groen! vraagt dringend actie van FAVV

De appels, peren, sinaasappels, aardbeien, druiven en abrikozen die worden verkocht in de GB Express van het Europees Parlement in Brussel bevatten liefst 28 verschillende soorten landbouwgif. Tien van de stoffen staan bekend als kankerverwekkend, drie andere zijn zenuwgiffen. In een van de monsters werd een in de EU verboden pesticide aangetroffen. Het onderzochte fruit was vrijwel uitsluitend afkomstig uit Europa. De Groen!-parlementsleden Tinne VAN DER STRAETEN (Kamer) en Bart STAES (EP) vragen dat er dringend actie wordt ondernomen om ervoor te zorgen dat op de Europese markten alleen nog gezond fruit te koop zou zijn.

Eind oktober 2007 stemt het Europees Parlement over nieuwe wetgeving voor de toelating en het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Een aantal Europese milieuorganisaties (bv. Milieudefensie (NL), Pesticide Action Network Europe) liet daarom het fruit onderzoeken dat wordt verkocht in de superette van het EP in Brussel. Hiermee weten de samenstellers van het dossier de Europese aandacht meer dan te wekken. De kleine supermarkt wordt immers uitsluitend gebruikt door parlementsleden, hun medewerkers, de parlementaire administratie en derden die in het EP werken.

Tinne Van der Straeten: “Volgens het rapport bevatten de in België geteelde aardbeien maar liefst 14 verschillende gifstoffen. De sinaasappels, de abrikozen en één van de drie druivenmonsters zouden meer bestrijdingsmiddelen bevatten dan toegestaan volgens de Belgische wet. In de sinaasappels zijn twee soorten landbouwgif aangetroffen in doses die boven de wettelijke norm liggen. Bij één ervan, het schimmelbestrijdende Imazalil, is volgens de auteurs van het rapport de maximaal aanvaardbare dagelijkse hoeveelheid voor een vijfjarig kind dat 1 (één) sinaasappel eet met 40 procent overschreden.

Bart Staes: “Als deze resultaten kloppen, is dit schokkend. Het is in elk geval een extra aansporing om bij de stemming eind deze maand onverkort te kiezen voor de volksgezondheid en de bescherming van kinderen, en niet voor de belangen van de pesticidenproducenten. Anderzijds: wat baten strenge Europese normen, als het handhavingsbeleid onbestaande is?”

Beide parlementsleden dringen dan ook aan op een spoedige reactie van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV).

Tinne Van der Straeten: “Als deze meetresultaten kloppen, zijn er ernstige problemen met de controle op de invoer van fruit, maar ook met de controle op inlands fruit. Volgens het laatste jaarverslag van het FAVV werden bij staalnames in fruit in 57,6% van alle stalen pesticidenresten aangetroffen. In 11,3% van de stalen was er een overschrijding van de norm (1,8% bij inlands fruit – 15,8% bij uitheems fruit). Daar komt nog bij dat de huidige wettelijke normen onvoldoende rekening houden met de bijzondere kwetsbaarheid van kleine kinderen. Didier Donfut, federaal minister van Volksgezondheid, kan zich eindelijk nuttig maken door nu alert te reageren.”

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?