Persberichten

AA
(11/10/07) Geen visa voor Moskou - “Russische politici hebben ‘geen tijd’ voor ontmoeting met groene EP-leden”

“En bovendien zijn het binnenkort parlementsverkiezingen in Rusland. En dan - dat zal u begrijpen - zal het niet makkelijk zijn om met kandidaten te spreken. Die voeren overal campagne en hebben een zeer drukke agenda.” Dat was zowat de strekking van een brief van de Russische ambassadeur bij de EU aan de Europese Groenen. Hun geplande werkbezoek aan Moskou gaat daarmee niet door. Bart STAES (Groen!), gewezen voorzitter en huidig lid van de parlementaire samenwerkingscommissie EU-Rusland, weet niet of hij erom moet lachen of huilen: “Het lijkt mij nochtans dat bv. Gary Kasparov, die sinds gisteren weet dat hij niet aan de verkiezingen kan deelnemen, en tal van Russische milieu- en mensenrechtenorganisaties toch ruim de tijd voor ons kunnen en willen vrijmaken. Rusland sluit zijn grenzen voor pottenkijkers. Behalve dan als er geld aan te verdienen valt.”

De Groene fractie van het Europees Parlement plande sinds lange tijd een conferentie van 28 tot 31 oktober in Moskou. De parlementsleden zouden er discussiëren met zowel vertegenwoordigers van de Russische regering en administratie als met een aantal vertegenwoordigers die proberen democratisch oppositie te voeren. Daaronder ook de gewezen schaaklegende en huidig presidentskandidaat Gary Kasparov. Verder waren er contacten voorzien met vertegenwoordigers van de civiele samenleving en met Russische journalisten.

Van ‘kan u even wachten’, over ‘komt u morgen nog eens terug’, via ‘waarschijnlijk zijn dit de verkeerde documenten’, naar ‘Aha, u bedoelt een echt visum’ tot ‘Neen hoor, dat kunnen wij u helaas niet toestaan’. Rusland gaf uiteindelijk géén toestemming voor het bezoek van de delegatie Europese parlementsleden van groene signatuur. Weken voorbereiding om zeep. “Vol ongeloof stellen we vast dat de Russische regering weigert visa te regelen voor de 15 Groene europarlementsleden en hun medewerkers,” zegt Staes. “Dit is het zoveelste verontrustend teken dat het land zichzelf insluit en dat een open en democratisch debat over belangrijke onderwerpen niet langer welkom is in Rusland. Deze bevinding werd herbevestigd door de gelijkaardige weigering van de Russische regering om leden van de Sub-Commissie Mensenrechten van het Europese parlement binnen te laten in het land.”

“In deze omstandigheden zijn we gedwongen onze conferentie in Moskou te schrappen. We protesteren zo hevig mogelijk tegen de beslissing van de Russische regering, die recht indruist tegen een goede buurrelatie en partnerschap tussen Rusland en de EU. We zullen deze kwestie ter sprake brengen tijdens het plenaire debat ter gelegenheid van de EU-Rusland top op 26 oktober. Parlementsvoorzitter Pöttering zegde ondertussen toe om Vladimir Chizhov, Russisch ambassadeur bij de EU, om meer uitleg te vragen.''

De Europese Groenen gaan inmiddels na of het mogelijk is dat een aantal van hun geplande gesprekspartners tijdens de Straatsburgweek van oktober (22 t.e.m. 25 oktober) naar het EP kunnen komen om daar hun zeg te doen.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?