Persberichten

AA
(11/09/07) Morgen stemming CO2-limieten personenwagens in EP-commissie - "Autosector gedraagt zich ongemeen hautain"

"Mooi zo: de autoconstructeurs gaan front vormen tegen de Europese CO2-plannen voor personenwagens. Omdat ze onhaalbaar zijn. Daar komen ze dan mee af, twee dagen vóór de stemming over dit dossier in de milieucommissie van het EP. En dat terwijl ze beloofd hadden om tegen 2005, uiterlijk 2010, op vrijwillige basis, aan deze normen te voldoen. Dat dit standpunt uitgerekend wordt verdedigd door de topman van een merk als Porsche, maakt dat het bijzonder hautain overkomt. En dat is het ook. De door Europa voorgestelde grens is immers géén flauw verzinsel. Maar hier zegt een sector met een enorme verantwoordelijkheid inzake klimaatsverandering dat ze gewoon haar laars eraan wil lappen. En daar moet iedereen dan maar mee instemmen. Hoe cynisch en door macht verblind kan je worden?"
Dat zegt Groen!-europarlementslid Bart STAES in een reactie op de mededeling dat de autoconstructeurs zich gaan organiseren in hun verzet tegen het verminderen van de uitstoot van personenwagens.

De EU wil tegen 2012 bindende normen voor de CO2-uitstoot van personenwagens. De maximale uitstoot zou moeten worden beperkt tot 120g/km. Deze doelstelling vormt een belangrijke bijdrage in de strijd tegen de opwarming van de aarde. "De automobielsector schreeuwt nu moord en brand, maar weet al járen dat die maatregel er zit aan te komen. Ze willen gewoon niet mee," zegt Staes. "Het EP moet de moed hebben om bindende normen voor te stellen die in lijn zijn met de Europese klimaatplannen. Een streng handhavingsbeleid én boetesysteem inbegrepen."

Al tien jaar geleden werd beslist dat deze norm in 2005 zou moeten zijn gehaald. De industrie kreeg het voordeel van de twijfel: middels zelfregulering zou ze deze doelstelling mogen bereiken. Ze faalde. Niet omdat reductie niet mogelijk is: de technologie bestaat en zal worden voorgesteld op de internationale autobeurs van Frankfurt (IAAF). Wél omdat de - vooral Duitse - autobouwers jaar na jaar grotere, zwaardere en meer brandstof verslindende kolossen op de markt brengen.

"Ook het voorstel om de zwaardere wagens meer CO2 te laten uitstoten is een creatieve vorm van gemakzucht. De Europese autobouwers zouden het voortouw moeten nemen in de ontwikkeling van milieuvriendelijke transportmiddelen. Ze kunnen daarmee een concurrentiële voorsprong nemen op constructeurs uit derde landen én jobs creëren in de ontwikkeling en het design van nieuwe voertuigen. De mededeling van de Porschebons doet evenwel vermoeden dat de vernieuwing toch vooral om PK's en koppel zal gaan. Benieuwd of de sector binnenkort ook de snelheidslimieten gaat aanvechten."

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?