Persberichten

AA
(11/07/07) Stemming interne markt postdiensten - Ansichtkaart uit de Ardennen binnenkort onbetaalbaar!

Vandaag besliste het Europees Parlement in eerste lezing over het voorstel voor een richtlijn die de volledige voltooiing van de interne markt voor postdiensten regelt. Deze liberalisering startte al in 1997 en moet volgens de Europese Commissie tegen 2009 zijn afgerond. "Wat ter tafel ligt is verre van ideaal," zegt Bart STAES, europarlementslid voor Groen!. "Het is het zoveelste rapport in de rij van de liberalisering van universele diensten waar ernstige kansen blijven liggen om naast het vrijheidsideaal ook het gelijkheidsprincipe in een sociaal Europa te garanderen. Het door het EP gestemde compromis levert weliswaar uitstel tot 2011 en afzwakking ten opzichte van het oorspronkelijke, zeer liberale Commissievoorstel, maar biedt geen duurzame oplossingen."

Niet noodzakelijk lagere prijzen

"Een doorgedreven mededinging zal niet automatisch leiden tot een betere dienstverlening en lagere prijzen," weet Staes. "Minder rendabele postkantoren sluiten nu al en worden vervangen door contactpunten in de supermarkt of de kiosken. De richtlijn bekommert zich niet over het sociaal statuut van de franchisenemers in die zogenaamde postpunten. Verschillen tussen dichtbevolkte gebieden, waar de postbezorging winstgevend is, en dunbevolkte of afgelegen gebieden waar de bedeling veel duurder is, worden benadrukt. De postbode en het postkantoor blijven voor velen nochtans een onmisbaar sociaal contact."

Gewone briefwisseling niet verzekerd

De richtlijn maakt het ook mogelijk dat bepaalde diensten zoals businessmail en de gewone briefwisseling van elkaar worden losgekoppeld. Private postbedrijven zijn toch vooral uit op het versturen van het zeer rendabele reclamedrukwerk onder de 50g en niet op het verdelen van de gewone briefwisseling. "Als - zoals uit de stemming blijkt - het versturen en ontvangen van bv. een postkaart niet meer verzekerd moet worden door de private postdienst, dreigt het verzenden van pakweg de ansichtkaart vanuit de Ardennen onbetaalbaar te worden," aldus Staes.

Aanvaard groen amendement voorziet in sociale bescherming op lidstaatniveau

Een van de weinige lichtpunten ziet het groene EP-lid in de aanvaarding van een groen amendement. Dat eist dat de exploitanten de bestaande arbeidswetgeving volledig in acht nemen. Dit betekent dat zij tegemoet moeten komen aan alle geldende juridische of contractuele bepalingen over arbeidsvoorwaarden en werkomstandigheden in de lidstaat waar ze opereren, met inbegrip van gezondheid en veiligheid op het werk. Voorts dienen de private ondernemers in postdiensten de voor hen van toepassing zijnde socialezekerheidsregeling en de collectieve arbeidsovereenkomsten te respecteren.

Burger betaalt kosten

Toch meent Staes - die tégen het eindvoorstel stemde - dat er te weinig garanties worden vastgelegd in deze postrichtlijn. "Zowel de universele dienstverlening als de financiering ervan komen onder druk te staan. Het zal vooral de burger zijn die daarvoor opdraait. Deze postrichtlijn creëert in deze vorm meer problemen dan ze oplost."

Mededeling van de persdienst van het EP

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?