Persberichten

AA
(11/05/05) EP in de bres voor socialer Europa - wachttijd is werktijd

Groen!-europarlementslid Bart STAES is verheugd over de stemming vandaag in het Europees parlement over de wijziging van de arbeidstijdenrichtlijn. De plenaire vergadering besliste de zgn. 'opt out-regeling' - een uitzondering die het mogelijk maakt dat werknemers wekelijks langer dan 48 uur moeten werken - niet te weerhouden. Het EP wil dat aan deze regeling een eind komt. "Dit is een onverhoopte overwinning van het parlement ten voordele van een socialer Europa," weet Staes.

De arbeidstijdenrichtlijn uit 1993 is aan wijziging toe omdat het Hof van Justitie bepaalde dat rust- en wachttijden die worden doorgebracht op het werk, moeten worden berekend als werktijd. De richtlijn geeft werknemers het recht op een dagelijkse rustperiode van elf uur, op pauzes tijdens de werkuren, op een maximum werkweek van 48 uur en op minimum vier weken jaarlijks verlof. Deze richtlijn voorziet ook in een opt out-clausule. Die houdt in dat - met toestemming van de werknemer - de maximum wekelijkse arbeidsduur kan worden verlengd. Vooral in het Verenigd Koninkrijk werd van deze optie veelvuldig gebruik gemaakt, soms zelfs als voorwaarde voor het krijgen van een job.

"'The best deal a worker can get is to have a job': met dit soort argumenten ontbonden (Britse) voorstanders van de opt out-regeling al hun duivels om hun slag thuis te halen. Het parlement heeft vandaag te kennen gegeven dat het hoegenaamd niet wil dat lidstaten met elkaar gaan concurreren wanneer het gaat om minimumvoorwaarden inzake arbeidstijdenreglementering. EU-lidstaten mogen niet spelen met wetten die gemaakt zijn ter bescherming van gezondheid en veiligheid van werknemers," zegt Bart Staes.

Het vandaag aangenomen rapport zal werknemers in de EU-25 het recht geven om te weigeren langer dan 48 uur per week te werken. Bovendien verbeterde het parlement de voorstellen om werktijd op afroep te kwalificeren als werktijd. "Dat laatste is vooral belangrijk voor beroepen in de medische sector of voor bv. brandweermannen," aldus Staes. "Het parlement heeft vandaag getoond een vuist te kunnen maken tegen te liberale Commissie-voorstellen. Zo'n stemmingen moeten burgers vertrouwen geven in de Europese politiek."

Het rapport werd aangenomen met 355 stemmen voor, 272 tegen en 31 onthoudingen. Bij de eindstemming over het rapport lieten de Vlaamse europarlementsleden het volgend stemgedrag noteren:
- stemden voor: Belet, Dehaene, El Khadraoui, Staes, Van Lancker
- stemden tegen: Brepoels, Sterckx, Thyssen , J. Van Hecke
- onthielden zich: Claeys, De Vits, Dillen, F. Vanhecke

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?