Persberichten

AA
(10/11/08) Bart Staes wil uitleg over bodyscanners in het EP

Europarlementslid Bart Staes wil meer uitleg over aankoop en gebruik van bodyscanners in het Europees Parlement te Bussel en te Straatsburg. Het Europees Parlement kocht in 2005 zelf acht bodyscanners aan. Ze staan nu ongebruikt in de kelders van het EP.
De Europese Commissie houdt al langer de mogelijkheid open om bodyscans te gebruiken op alle vliegvelden en voor alle passagiers. Recent nog werden hier in het Europees Parlement serieuze bedenkingen over geuit. Dat intussen blijkbaar acht bodyscanners in de kelders van het EP staan, vindt Bart Staes (Groen!) - zacht uitgedrukt - zeer vreemd.

De Europese Commissie had plannen om passagiers op Europese vliegvelden voortaan te controleren via vernieuwde middelen. Zo staan bodyscans, waarbij de controleur dwars door de kleding van passagiers heen kan kijken, in de lijst van te gebruiken methoden. Het is alleen nog onduidelijk of alle passagiers op de foto moeten, of alleen mensen die voor een tweede check uit de rij worden gehaald en anders gefouilleerd zouden worden. Voor Bart Staes (Europarlementslid Groen!) is dit een belangrijk verschil.

Staes: "Bodyscans kunnen een goed alternatief zijn voor fouilleren, omdat veel mensen deze lichamelijke controle als intimiderend ervaren. Maar iedereen door de scan halen, roept wel een hoop vragen op. Worden de beelden na interpretatie vernietigd? Of worden ze enige tijd opgeslagen, en zal dan de naam bij de afbeelding worden vermeld? Hoe voorkom je dat de beelden op straat komen te liggen?"

De vrees dat als het gebruik op vliegvelden wordt uitgebreid, ook andere sectoren deze methode willen gebruiken, blijkt intussen niet onterecht: in de kelders van het Europese Parlement staan alvast acht bodyscanners, voor "in tijden van verhoogde dreiging", zo weet een woordvoerder van het EP.

Volgens diezelfde woordvoerder zijn de acht bodyscanners in 2005 gekocht, „vermoedelijk voor een totaalbedrag van 700.000 euro”. De apparaten zouden nog nooit zijn gebruikt. „De aankoop vond plaats in een tijd dat er berichten waren over een mogelijke aanslag op het Europees Parlement”, aldus nog de woordvoerder.

Staes: „Dit is wel erg grof. Eerst leek het erop dat de Commissie zonder inspraak van het Parlement tot de aankoop van dergelijke scanners wou overgaan, en nu blijkt het EP al over de apparaten te beschikken. Er werd niet gecommuniceerd onder welke voorwaarden deze ingezet zouden worden. En een privacyprotocol ontbreekt al helemaal. Het is allemaal nogal geheimzinnig.”

Staes wil dat de voorzitter van het EP hierover een verklaring aflegt en duidelijk uitlegt welke de beweegredenen waren voor de aankoop van deze apparatuur. Staes wil weten wie politiek verantwoordelijk is voor deze aankoop, waar over deze aankoop beslissingen werden genomen en wie uiteindelijk de aankoop van deze apparatuur goedkeurde. Staes wil tevens dat de voorzitter van het EP duidelijk communiceert onder welke voorwaarden deze bodyscanners kunnen ingezet worden binnen de gebouwen van het EP te Brussel en te Straatsburg.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?