Persberichten

AA
(09/11/05) Geen ophokplicht voor duiven na afloop vogeltrek

Europees Parlementslid voor Groen! Bart Staes vraagt de overheid om de ophokplicht voor duiven op te heffen eens de wintertrek van risicosoorten voorbij is. “Het is van cruciaal belang voor duivenliefhebbers dat de overheid het signaal geeft dat er een serieuze kans bestaat dat in januari de ophokplicht wordt opgeheven. Uiteraard onder voorwaarde dat ons land dan nog steeds vrij zou zijn van vogelgriep”, zegt Bart Staes, die via familiebanden (*) steeds nauw betrokken is geweest bij de duivensport.

“De afschaffing van de ophokplicht na de wintertrek zou heel wat onrust wegnemen bij de duivenliefhebbers. Die moeten nu weten of ze hun dieren kunnen laten paren tegen eind november. Jonge duiven moeten leren vliegen voor het duivenseizoen van start gaat. De ophokplicht die nu – terecht – van kracht is, zou dat verhinderen. Maar eens de vorsttrek van vogels uit het noorden voorbij is, zal het risico voor besmettingen gevoelig dalen.”

“Het valt niet te voorspellen wanneer de vorsttrek exact afloopt”, gaat Bart Staes verder. “Dat hangt af van de weersomstandigheden in het hoge noorden. Maar normaal gezien is de eerste helft van januari het gros van de trekvogels op hun eindbestemming aanbeland.”

“Bovendien”, besluit Staes, “behoren duiven niet tot de prioritaire risicosoorten. Het heeft bijgevolg geen zin een heel duivenseizoen in de war te sturen, wanneer dat niet bijdraagt tot het indijken van het risico op vogelgriep.”

(*) Vader Henri Staes is nog steeds duivenliefhebber. Grootvader Wilfried Staes was jarenlang voorzitter van de Belgische Duivenliefhebbersbond en wereldvoorzitter van de duivenliefhebbersverenigingen.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?