Persberichten

AA
(09/01/07) Nieuw incident Onur Air - maatschappij niet op Europese zwarte lijst - meer transparantie veiligheidschecks gevraagd

Vandaag raakte bekend dat er zich op oudejaarsdag een ernstig incident heeft voorgedaan met een van de toestellen van de Turkse luchtvaartmaatschappij Onur Air. Dat is niet de eerste keer: in mei 2005 werden haar toestellen al aan de grond gehouden na een incident in Nederland. "Het kan natuurlijk zijn dat het meest recente incident met de open deur een toevallige misser was, maar de maatschappij heeft minstens de schijn tegen," zegt Bart STAES, Europees parlementslid voor Groen!. "Gezien de klaarblijkelijke regelmaat van incidenten is het vreemd dat deze maatschappij niet voorkomt op de Europese zwarte lijst. De Europese Groenen waren en blijven vragende partij voor meer transparantie met betrekking tot de veiligheidschecks die worden uitgevoerd op toestellen."

Na het vernemen van het nieuwe incident met Onur Air heeft Bart Staes prompt een parlementaire vraag ingediend bij de Commissie. "Ik wil nog aannemen dat het nieuwe incident een ongelukkig toeval betreft dat zich heeft voorgedaan bij een maatschappij die sinds mei 2005 absoluut in orde is met alle Europese veiligheidsregels. Alleen: dat kan niemand verifiëren. De zgn. RAMP-checks, dat zijn veiligheidsrapporten die gemaakt worden van gecontroleerde vliegtuigen, zijn immers niet publiek beschikbaar. Het gaat mij niet om alle technische details, maar het zou wel nuttig zijn mochten politiek, belangengroepen en publiek een algemene indruk kunnen krijgen. Het argument van de Commissie is nu dat het publiek zelf niet kan inschatten of het gaat om ernstige dan wel kleine gebreken en dus te snel zou oordelen dat een maatschappij onveilig is. Maar een minimum aan openheid mag er wel zijn."

Staes vraagt de Commissie ook of Onur Air in de periode mei 2005 tot nu aan extra controles is onderworpen. "Dat mag je nochtans verwachten bij een onderneming die haar imago zo sterk tegen zich heeft. Ik wil ook niet zo ver gaan om de EU ervan te beschuldigen dat ze doelbewust sommige luchtvaartmaatschappijen afkomstig uit economisch belangrijke partners minder streng controleert dan andere. Maar het valt wel op dat de huidige lijst hoofdzakelijk operators uit Afrika bevat en niet uit bv. Rusland of Oekraïne, waar veel gevlogen wordt met Tupolevs. En die hebben toch ook geen al te beste reputatie."

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?