Persberichten

AA
(08/11/06) Geen overhaaste conclusies uit Commissierapport Turkije

Vandaag presenteert de Europese Commissie een kritisch rapport over Turkije. De gekende kritiek is volgens Groen!-EP-lid Bart STAES terecht. De EU heeft alle redenen om Turkije aan te sporen tot hervormingen. "Maar stopzetting van de onderhandelingen zou de verkeerde conclusie zijn en gedane inspanningen teniet doen," vindt hij.

De Europese Commissie concludeert dat het ritme van de hervormingen in Turkije het afgelopen jaar sterk is vertraagd. Volgens Bart Staes heeft dit onder meer te maken met de Turkse verkiezingen van 2007: "Turkse politici lijken wel bang om te boek te staan als te toegeeflijk. De plaatselijke oppositie grijpt elke opening richting Europa aan om de vaderlandslievendheid van de regeringspartij in twijfel te trekken. De Europese Commissie tikt de Turkse regering terecht op de vingers. Maar het land mag nu geen slappe knieën krijgen. Het moet doorgaan met de hervormingen".

Staes vervolgt dat het stopzetten van de onderhandelingen de Europese invloed op de hervormingen in Turkije aanzienlijk zal verminderen. "Wie zegt dat de onderhandelingen een mislukking zijn, heeft er niets van begrepen. Het is juist dankzij de onderhandelingen en het uitzicht op Turks EU-lidmaatschap dat die hervormingen plaatsvinden. Dankzij de lopende gesprekken kan Europa nu de nodige druk uitoefenen. Bijvoorbeeld om zo snel mogelijk artikel 301 van de strafwet - dat de belediging van de Turkse identiteit strafbaar stelt en vrijheid van meningsuiting in het land belemmert - af te schaffen. Maar het gaat niet alleen daarom: het gaat ook om het beschermen van religieuze minderheden, vrouwenrechten, ...".

Het groene EP-lid onderstreept dat ook de Commissie zelf geen overhaaste conclusies trekt uit de situatie in Turkije. "Wat betreft de Cypruskwestie geeft de Commissie de EU en Turkije tijd om tot een oplossing te komen. In die periode moeten alle betrokkenen hun beste beentje voorzetten. Nu roepen om een stopzetting van de onderhandelingen is voorbarig en vooringenomen. Wie dergelijke ongefundeerde uitspraken doet, laadt de verdenking op zich eenvoudigweg niet te willen dat Turkije EU-lid wordt. Dat is ook een keuze, maar zeg dat dan gewoon."

Vragen en antwoorden over de toetredingsstrategie door en integratiecapaciteit van de EU

Belangrijkste bevindingen vordering kandidaat-lidstaten waaronder Turkije

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?