Persberichten

AA
(08/07/08) Europees Parlement legt gebruik agrobrandstoffen aan banden

Het risico dat voedsel nog in benzinetanks belandt, is afgenomen. In de strijd tegen de CO2-uitstoot is het inzetten van agrobrandstoffen voor transport in Europa aan banden gelegd. Dat is de uitslag van de stemming maandag in de milieucommissie van het Europees Parlement. Het voltallige parlement spreekt zich uit na de zomer. Het gevolg is dat het EP het voorgestelde doel van 10 procent agrobrandstoffen tegen 2020 zal verlagen naar 4 procent tegen 2015, wanneer er een grote evaluatie moet volgen.

Zoals deze week nog eens werd bevestigd door een uitgelekt rapport van de Wereldbank en een Brits onderzoeksrapport is de explosieve vraag naar landbouwgewassen als maïs en graan om ze te verwerken tot agrobrandstoffen de belangrijkste oorzaak van de stijgende voedselprijzen.

Daarom bepaalde de milieucommissie van het parlement dat ook elektrische wagens en waterstof gedreven auto's moeten worden ingezet in de doelstelling om het gebruik van fossiele brandstoffen in de transportsector omlaag te krijgen. Zoals vaker in het parlement is dit een compromis; het kan dus beter. Maar ik ben blij dat Europa een bocht maakt als het gaat om het stimuleren van agrobrandstoffen. Het voltanken van auto's ten koste van voedsel is en blijft totaal onaanvaardbaar.

En ondanks dat het altijd beter kan, stel ik vast dat ook de Europese koepel van milieuorganisaties Friends of the Earth Europe verheugd is over deze stemming in het EP. Adrian Bebb, de coördinator agrobrandstoffen van deze organisatie zei vandaag: 'Het politieke tij in Europa is zich tegen agrobrandstoffen aan het keren. Deze stemming geeft het duidelijk politiek signaal dat een uitbreiding van biobrandstoffen onaanvaardbaar is. Biobrandstoffen zijn geen panacea voor onze energie- en klimaatproblemen en we moeten dringend werk maken van oplossingen die broeikasgassen reduceren, zonder daarbij voedselvoorziening of milieu in gevaar te brengen.'

De milieuorganisaties willen dat alle doelstellingen voor het gebruik van biobrandstoffen verlaten worden en dat autoproducenten gedwongen worden om veel zuinigere auto's te produceren. Wordt ongetwijfeld na de zomer vervolgd!

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?