Persberichten

AA
(06/07/05) Burgers en KMO's halen slag thuis : 'Non/Neen' aan de patentering van software

Het Europees parlement heeft zo-even het voorstel voor een richtlijn betreffende "de octrooieerbaarheid van in computers geïmplementeerde uitvindingen", kortweg 'softwarepatenten' verworpen (648 voor, 14 tegen, 18 onthoudingen). Daarmee komt een eind aan een strijd waarin de Europese Groene fractie een voortrekkersrol speelde. Groen!-europarlementslid Bart STAES en Jong Groen!-woordvoerster Meyrem ALMACI zien hierin vooral een overwinning van de gewone burgers tegen de macht van de multinationals.

"De mogelijkheid om software te laten patenteren was geen goede zaak geweest," zegt Almaci. "Software, die toch vooral een immateriële creatie is, is meer gebaat bij het auteursrecht. De verwerping van dit voorstel betekent dus geenszins dat iedereen zomaar aan het kopiëren kan gaan. Computerprogramma's blijven wel degelijk beschermd."

De verwerping van deze richtlijn is in meerdere opzichten positief te noemen. Nadat de Raad de tekst die het Parlement in eerste lezing had goedgekeurd opnieuw had gewijzigd, bleef er een juridisch gedrocht over. Hieraan nog verder sleutelen zou de zaken er zeker niet op hebben verbeterd.

"Natuurlijk is dit ook een dossier waarbij het Europees Parlement zijn politieke macht heeft laten zien. Maar dan kan je niet anders dan ook verwijzen naar de massale inspanningen van duizenden Europese burgers, KMO's of studenten informatica," zegt Staes. "Die hebben onophoudelijk inspanningen gedaan om de EP-leden ervan te overtuigen de patentering van software niet goed te keuren."

"Het is zo'n beetje het verhaal van David en Goliath: pas op het laatste moment bereikten ons ook mails van multinationals en hun belangenverenigingen. Maar toen was de grond al onder hun voeten aan het wegzakken. Deze verwerping toont vooral aan dat gewone Europeanen die zich verenigen en die ervoor gaan - zoals de havenarbeiders - het verschil kunnen maken. Dit opent perspectieven voor andere dossiers. Europa zal met deze gewijzigde situatie rekening moeten houden."

Dossier softwarepatenten

Meer info

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?