Persberichten

AA
(05/11/08) Europees Parlement verbiedt schadelijke bestrijdingsmiddelen

De milieucommissie van het Europees Parlement (EP) stemde vandaag voor een verbod op extreem schadelijke gewasbestrijdingsmiddelen. Het voorstel komt van de Groenen. Europarlementslid Bart Staes (Groen!) is verheugd met deze uitslag.

De rozen en appels die de Boerenbond bij wijze van charmeoffensief deze morgen nog uitdeelde in het Europees Parlement, heeft gelukkig geen sporen nagelaten. Staes: “De afgelopen tijd schreeuwde de traditionele landbouwlobby moord en brand. Wij zouden hun werk met deze maatregelen onmogelijk maken. De Boerenbond schetste rampscenario's op basis van doemscenario's van de chemische industrie, als zou de Vlaamse landbouw onleefbaar worden door het verbod. Dat is onzin. Er zijn vaak prima alternatieven voor die ouderwetse, schadelijke middelen. Het verbod heeft bovendien betrekking op slechts een klein percentage van de gebruikte pesticiden met een ruime overgangsperiode."

Het verbod treft alleen de aller-schadelijkste bestrijdingsmiddelen. De Europese Commissie heeft dat onlangs nog bevestigd in een brief aan het EP. Het gaat hierbij om middelen die onder meer kankerverwekkend zijn, veranderingen in het DNA kunnen veroorzaken, tot onvruchtbaarheid kunnen leiden en het zenuwstelsel of het immuunsysteem kunnen aantasten.

Voor overige middelen gaat gelden dat ze van de markt gehaald worden op het moment dat er een minder schadelijk alternatief voor handen is. Die maatregel zal de innovatie flink stimuleren. Staes: “Als producent van gewasbeschermingsmiddelen weet je dat het gaat lonen om in betere en minder schadelijke middelen te investeren. De EU gaat daar een markt voor creëren, zodra het schadelijke middel echt verboden wordt."

Toen de asbest verboden werd, is ook de bouwsector niet ingestort. Staes: "Verandering is mogelijk. We moeten ook gewoon het lef hebben om de bescherming van milieu en volksgezondheid boven winstbejag op de korte termijn te stellen."

Het EP besloot verder dat het totale gebruik van bestrijdingsmiddelen naar beneden moet. Voor alle andere schadelijke bestrijdingsmiddelen is het precieze niveau van het reductiedoel nog niet vastgesteld.

Staes: "We moeten meer doen met minder gif. Er worden nog steeds onnodig veel bestrijdingsmiddelen gebruikt. Bijvoorbeeld om ervoor te zorgen dat het fruit er prachtig uitziet. Wel, geef mij maar een gifvrije appel met een bruin vlekje."

De menselijke gezondheid moet beter beschermd worden. Pas enkele weken geleden bleek uit het laatste Europese Food Monitoring Report dat er record hoeveelheden residuen van pesticiden in voeding wordt gevonden. Bijna de helft van alle fruit, groenten en granen bevatten residuen. Bij vijf procent lag dat boven de toegestane waarden.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?