Persberichten

AA
(05/07/05) Europees Parlement schrapt met overweldigende meerderheid ftalaten uit speelgoed

Met 487 stemmen voor, 9 tegen en 10 onthoudingen heeft het Europees Parlement vandaag ingestemd met een verbod op ftalaten in speelgoed dat kinderen in de mond kunnen nemen. Daarmee komt een einde aan een dossier dat acht jaar heeft aangesleept.

"Eind goed, al goed," zegt Bart Staes, europarlementslid voor Groen!. "Giftige stoffen horen niet thuis in speelgoed."

Bart Staes is van nabij betrokken bij het dossier. Tijdens een onderzoek werden in het stof in de woning van Staes een hoeveelheid ftalaten gemeten fiks hoger dan het Europese gemiddelde. "Nochtans heb ik een doorsnee gezin," zegt Staes, "Ik woon in Antwerpen, heb één vrouw en twee kinderen. Onze situatie zal dus niet veel verschillen van andere huisgezinnen."

Ftalaten zijn weekmakers, stoffen die in de PVC worden verwerkt om het materiaal kneedbaar te maken. Het zijn zogenaamde POP's (persistent organic pollutants) die moeilijk afbreken eens ze in het leefmilieu terechtkomen. Zo worden er ftalaten gevonden in drinkwater, moedermelk, zuivel- en vleesproducten, en zowat overal in de natuur.

Door de beslissing van het EP worden nu zes ftalaten verboden in speelgoed en kinderverzorgingsartikelen. Daarvan zijn er drie schadelijk voor de lever. De overige drie staan geklasseerd als schadelijk voor de voortplanting.

"Het is nu aan de nationale ministers van Leefmilieu om de beslissing van het EP te bekrachtigen. De bal ligt in hun kamp," besluit Bart Staes.

"Dit dossier toont nogmaals aan dat chemicaliën in dagdagelijkse producten vaak niet zo onschuldig zijn als ons wordt voorgehouden. Daar moet structureel iets aan gebeuren," zegt Bart Staes.

"De oplossing ligt binnen handbereik", vervolgt Bart Staes. "De REACH-verordening die nu in het Parlement ligt, is daar het uitgelezen instrument voor. Met REACH hebben we een systeem in handen om de gevolgen van de chemische stoffen in onze omgeving te kunnen inschatten. En bovendien biedt ze de chemische nijverheid een stimulans om op zoek te gaan naar nieuwe en betere alternatieven voor de giftige stoffen die ze vandaag gebruiken. Dat kan de hele sector aanzwengelen."

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?