Persberichten

AA
(03/09/08) Internetproviders zijn geen politieagenten

Gisteren debatteerde het Europees Parlement over grondige hervormingen in de telecomsector. Vooral het onderdeel over consumentenrechten bevat naast een aantal positieve ook zeer negatieve elementen. Europarlementslid Bart Staes (Groen!) maakt zich zorgen over de bepalingen voor het internetverkeer en de privacy van gebruikers in Europa.

Zo staat er in het rapport over consumentenrechten dat internetproviders voortaan illegale en legale praktijken op internet gaan controleren of filteren. Het onderscheid tussen illegale of legaal informatie en software wordt bepaald op basis van nationale wetgeving.

Volgens Staes is het niet de taak van de providers om te controleren of iemand illegaal software downloadt. "Dat is alsof je de postbedrijven brieven laat openen om te zien of er niets illegaals in zit. Internetproviders zijn geen politieagenten. Het is ook nooit de bedoeling geweest om providers verantwoordelijk te maken voor het tegenhouden van inbreuken op intellectuele eigendomsrechten."

Staes vervolgt dat nu via achterdeurtjes geprobeerd wordt om de intellectuele eigendomsbescherming in deze regelgeving te lassen. "De bescherming van bijvoorbeeld materiaal van artiesten hoort thuis in andere regelgeving, waarover een heel ander debat gevoerd moet worden. Lang niet al het downloaden van bijvoorbeeld muziek en films is illegaal."

Een ander voorstel is om de bescherming van IP-adressen te verzwakken. Nu vallen deze gegevens onder de algemene gegevensbeschermingsregels. "Dat bijvoorbeeld Google niet direct een IP-adres kan herleiden tot de identiteit van een specifieke gebruiker, betekent niet dat die gegevens geen bescherming behoeven. Het is raar om hiervoor een uitzondering te maken op de bestaande privacywetgeving."

Wel is Staes blij met nieuwe regels om internetgebruikers te compenseren als er storingen zijn met hun internetverbinding. Maar ook met het voorstel om internetproviders geen contracten af te laten sluiten die langer dan twee jaar duren en dat deze doorzichtiger moeten worden.

Het Parlement beslist eind september over het definitieve pakket.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?