AA
Verenigbaarheid "US Cross border lease" (CBL)-systemen met communautair mededingingsrecht en de wetgeving op openbare aanbestedingen

Sinds enige tijd benaderen Amerikaanse investeerders Vlaamse gemeenten met het voorstel hun rioleringsnet (of een gedeelte daarvan) te verhuren of te leasen voor een periode van 99 jaar. De Amerikaanse investeerder onderverhuurt of subleast het onmiddellijk terug aan de gemeente voor en kortere periode van 25 jaar. Op het einde van de periode heeft de gemeente een kooprecht of call-optie ten bedrage van 99 minus 25 jaar. Deze financiële techniek heet "leasehold" of "lease and leaseback". De bedoeling is te komen tot een win-win situatie waarbij de gemeenten extra inkomens genereren en de privé-investeerder, overeenkomstig het op hem van toepassing zijnde belastingsregime, uit de overeenkomst een fiscaal voordeel haalt doordat hij het rioleringsstelsel op zijn balans opneemt en zal gaan afschrijven. De operaties in Vlaanderen worden aangeboden door één en dezelfde firma die samengewerkt met een bank die een bevoorrechte relatie onderhoudt met de Vlaamse gemeenten en steden.



1) Is de Commissie op de hoogte van deze feiten en meent zij dat deze constructies ethisch verantwoord zijn en dus niet strijdig met een goede "belastingmoraal" waarbij van de overheid geëist mag worden geen gebruik te maken van constructies die uitsluitend zijn opgezet om van een belastingsvoordeel mee te profiteren via banken van lidstaten of derdelanden?

2) Kan de Commissie meedelen of voormelde operaties vallen onder de regelgeving van het Europees mededingingsrecht, of deze techniek in strijd is met het Europese mededingingsrecht en of er BTW en/of roerende voorheffing op dit soort operaties moet worden betaald?

3) Is op deze operaties de Europese regelgeving inzake openbare aanbestedingen van toepassing en zijn de courante praktijken in Vlaanderen ja dan neen strijdig zijn met deze regelgeving?

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?