AA
Verenigbaarheid Belgisch Fancard-systeem met privacyrichtlijn 95/46/EG

In antwoord op vraag E-3103/02 geeft de Commissie te kennen dat de toetsing van het Belgische fancard-systeem voor voetbalsupporters aan richtlijn 95/46/EG zou moeten worden gekeken naar onder meer "de relevantie van de verwerkte gegevens, uitgaande van het doel waarvoor zij worden verzameld en vervolgens worden verwerkt" en "de grenzen aan het gebruik van de gegevens: het gebruik van de gegevens moet stroken met het doel waarvoor deze zijn verzameld".
Artikel 10 par. 5 van de 'Wet betreffende veiligheid bij voetbalwedstrijden' in België (publicatie Belgisch Staatsblad 3 febr. 1999) stelt: "De organisatoren van een nationale voetbalwedstrijd of van een internationale voetbalwedstrijd nemen ten minste de volgende maatregelen: (5) het verzekeren van het ticketbeheer, waaronder in ieder geval begrepen is : het aanmaken van de toegangsbewijzen, de distributie ervan, de toegangscontrole en de controle op de geldigheid en op het regelmatig bezit van de toegangsbewijzen".
De Koninklijke Belgische Voetbalbond dokterde daarop een systeem uit met fancards. "Elke persoon die een ticket voor een voetbalwedstrijd van de Jupiler League (...) wil aankopen", moet in het bezit zijn van zo'n kaart. Om haar te verkrijgen dient men adresgegevens, telefoonnummer, geslacht, taal, nummer van de identiteitskaart, etc. mee te delen. Het inschrijvingsformulier meldt het volgende: "Uw persoonsgegevens worden opgenomen in een centraal bestand van de Liga Beroepsvoetbal (...) om de veiligheid in de stadions en het toezicht van de supporters te waarborgen. Behalve anders vermeld mogen zij verwerkt worden voor het verstrekken van informatie en door onze partners voor de commerciële promotie van hun produkten."
De achterkant van deze fancard bevat het logo van de 'Go4Fun Club', waarmee kaarthouders financieel voordeel kunnen halen bij het aanschaffen van produkten van de commerciële partners van de KBVB. Een en ander gebeurt onder het motto: 'Footbal Fan Card houder en automatisch lid van de GO4Fun Club'.

Kan de Commissie op basis van deze gegevens meedelen of deze gang van zaken in overeenstemming is met richtlijn 95/46/EG en in het bijzonder art. 6 en 7 van deze richtlijn? Worden de gegevens m.a.w. eigenlijk gebruikt voor het doel waarvoor ze zijn verzameld? Of nog: kunnen gegevens die worden verzameld teneinde de veiligheid in voetbalstadions te waarborgen "automatisch" (sic) worden gebruikt voor het opbouwen van een commercieel gegevensbestand?

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?