AA
Verdediging van het dierenwelzijn (Schriftelijke vraag E-1487/05)

In Roemenië wordt de Karpatische bruine beer nog steeds bejaagd. De jachtquota zijn er hoog en te vrezen valt dat hun aantal te snel zal afnemen.

In Turkije worden zwerfhonden afgeschoten, terwijl sterilisatie een meer diervriendelijke oplossing is om het probleem het hoofd te bieden.

Kan de Commissie meedelen of zij hiervan op de hoogte is, of zij akkoord gaat met deze praktijken en of zij in voorkomend geval deze bekommernissen mee zal opnemen in de onderhandelingen over de toetreding van deze landen?

Welke schikkingen zal de Commissie treffen indien mocht blijken dat beide kandidaat-lidstaten doof zijn voor de EU-bekommernissen inzake dierenwelzijn?

Kan de Commissie - bij uitbreiding - meedelen op welke manier zij in haar relaties met kandidaat-lidstaten, maar ook met derde landen, het dierenwelzijn verdedigt, rekening houdend met het feit dat het Verdrag tot vaststelling van een Grondwet voor Europa dieren omschrijft als "wezens met gevoel" en dat de omschrijving "dieren" niet beperkt kan worden tot specifieke sectoren zoals de landbouw? Het gaat dan bijvoorbeeld over de jacht op zeehonden in Noorwegen.

***

ANTWOORD VAN COMMISSARIS DIMAS (7 september 2005)

De Europese Unie (EU) besteedt veel aandacht aan dierenbescherming. In het "Protocol betreffende de bescherming en het welzijn van dieren", dat aan het Verdrag van Amsterdam is gehecht, heeft de EU dieren als wezens met gevoel aangemerkt en heeft zij regels vastgesteld voor de bescherming van hun welzijn. De formulering van het protocol is ook opgenomen in de toekomstige Europese Grondwet.

Sommige aspecten van dierenbescherming blijven echter tot de exclusieve bevoegdheid van de lidstaten behoren. Zo bevat het huidige acquis communautaire geen regels voor de bescherming van zwerfhonden en -katten.

De Commissie is het ermee eens dat de in de vraag van het geachte Parlementslid aangehaalde praktijk, het afschieten van zwerfhonden, niet strookt met de geest van bovenvermeld protocol. De Commissie beschikt weliswaar niet over juridische instrumenten die zij in dit geval zou kunnen aanwenden, maar zij zal, binnen de grenzen van haar beperkte bevoegdheden, deze kwestie opnemen met de bevoegde Turkse autoriteiten.

De Commissie is op de hoogte van de berenjacht in Roemenië en zij bespreekt deze kwestie op regelmatige basis met de Roemeense autoriteiten. Zij dringt er bij de autoriteiten op aan betrouwbare gegevens te verstrekken alsook een beheersplan voor grote roofdieren, dat ook in concrete maatregelen voorziet, in te dienen.

Voorts hebben deskundigen uit de lidstaten in het kader van de lopende monitoringactiviteiten de door Roemenië opgezette administratieve structuren begin juni 2005 doorgelicht en vastgesteld dat Roemenië reeds heel wat inspanningen heeft gedaan voor de tenuitvoerlegging van het communautair acquis op milieugebied.

De Commissie zal de kwestie van de jacht bij de Roemeense autoriteiten blijven aankaarten tot zij een bevredigend antwoord krijgt.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?