AA
Verbod op het gebruik van 'wolmanzouten'

Het gebruik van "wolmanzouten" voor de behandeling van hout (geïmpregneerd hout) heeft ernstige gevolgen voor mens en milieu. Wolmanzouten bevatten het zeer giftige arseen, chroom IV en koper. Geïmpregneerd hout wordt onder meer gebruikt voor tuinhuisjes, afsluitingen, speeltuigen, pergola's, tuinmeubelen en dwarsliggers van sporen.

Sinds februari 2000 mogen in Nederland geen producten meer worden verkocht die zijn vervaardigd uit geïmpregneerd hout. De Raad van State sprak zich in een arrest ook uit tegen de versnippering van geïmpregneerd hout. Het hout mag evenmin worden beschouwd als brandstof voor elektriciteitscentrales, als grondstof voor spaanderplaten en veevoeder, als strooisel in tuinen en rondom bomen of als vervanging voor stro in dierenstallen.

1. Is de Commissie bereid - in navolging van het Nederlandse voorbeeld - een richtlijn uit te werken die producten verbiedt die zijn vervaardigd uit geïmpregneerd hout, gezien de negatieve gevolgen voor mens en milieu?

a) Zo ja, heeft de Commissie reeds stappen gezet in die richting?

b) Zo neen, waarom kant de Commissie zich tegen een Europees verbod voor producten die zijn vervaardigd uit geïmpregneerd hout?



2. Is de Commissie bereid een richtlijn uit te werken die de versnippering van geïmpregneerd hout verbiedt, gezien de negatieve gevolgen voor mens en milieu?

a) Zo ja, heeft de Commissie reeds stappen gezet in die richting?

b) Zo neen, waarom kant de Commissie zich tegen een Europees verbod voor de versnippering van geïmpregneerd hout?



3. Is de Commissie bereid een richtlijn uit te werken die het gebruik van geïmpregneerd hout als brandstof voor elektriciteitscentrales, als grondstof voor spaanderplaten en veevoeder, als strooisel in tuinen en rondom bomen of als vervanging voor stro in dierenstallen verbiedt, gezien de negatieve gevolgen voor mens en milieu?

a) Zo ja, heeft de Commissie reeds stappen gezet in die richting?

b) Zo neen, waarom kant de Commissie zich tegen zo'n richtlijn?

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?