AA
Uitkoopregeling Nederlandse varkensbedrijven

De financiële middelen voor de afbouw van de Nederlandse varkensstapel worden gebruikt om varkensbedrijven in Vlaanderen op te kopen. Daarmee dreigt de Nederlandse maatregel op Europees vlak zijn doel voorbij te schieten: de globale mestdruk in de Lage Landen wijzigt niet.

Vermits de Commissie
a) "op de hoogte (is) van de ernstige problemen waarmee het Vlaams Gewest wordt geconfronteerd wegens de aanwezigheid van aanzienlijke hoeveelheden fosfor en stikstof" (-NL) en
b) naar het Europees Hof van Justitie is gestapt om het Nederlandse mestbeleid aan te klagen,

1. Zal de Commissie de Nederlandse regering vragen maatregelen te treffen tegen het gebruik van de financiële middelen voor de afbouw van de Nederlandse varkensstapel voor de opkoop van varkensbedrijven in Vlaanderen, gezien "de ernstige problemen waarmee het Vlaams Gewest wordt geconfronteerd wegens de aanwezigheid van aanzienlijke hoeveelheden fosfor en stikstof"E-2686/99-NL) en de procedure van de Commissie bij het Europees Hof van Justitie om het Nederlandse mestbeleid aan te klagen? Zo neen, waarom niet?

2. Zal de Commissie de Nederlandse regering vragen maatregelen te treffen tegen het gebruik van de financiële middelen voor de afbouw van de Nederlandse varkensstapel voor de opkoop van varkensbedrijven in Vlaanderen omdat de Nederlandse maatregel op Europees vlak zijn doel dreigt voorbij te schieten (in casu de globale mestdruk in de Lage Landen wijzigt niet)? Zo neen, waarom niet en is de Commissie dan van oordeel dat de opkoop van Vlaamse varkensbedrijven met financiële middelen van de Nederlandse uitkoopregeling in overeenstemming is met de Europese aanpak van het mestprobleem?

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?