AA
UEFA-reglement in strijd met Europese verdragen

De Europese voetbalfederatie verbiedt ploegen met financiële banden tegen elkaar te spelen in de zogenaamde UEFA-wedstrijden (cup en champions league). Ajax en Germinal Beerschot Antwerpen zijn waarschijnlijk de eerste slachtoffers van dit speelverbod. Op dinsdag 16 mei 2000 verwierf de Nederlandse voetbalploeg een meerderheid van 51 procent in de Antwerpse club.

In antwoord op vraag P-0357/01(1) verwijst de Commissie naar de in 1998 door de UEFA goedgekeurde regeling "De integriteit van de UEFA-competities voor clubelftallen: de onafhankelijkheid van de clubs", waarmee de UEFA - naar eigen zeggen - beoogt "de sportieve integriteit van de clubcompetities te beschermen". Zij onderzoekt momenteel of deze maatregel al dan niet buiten de verbodsbepaling valt van artikel 81, lid 1 van het EG-verdrag. "Er is nog geen definitief standpunt ingenomen," aldus nog de Commissie.

1. Heeft de Commissie intussen een definitief standpunt ingenomen over de in 1998 door de UEFA goedgekeurde regeling "De integriteit van de UEFA-competities voor clubelftallen: de onafhankelijkheid van de clubs"? Zo ja, wat is het definitieve standpunt van de Commissie? Zo neen, wanneer zal de Commissie haar definitief standpunt bekendmaken?

2. Welke juridische argumenten hanteert de Commissie om te stellen dat de in 1998 door de UEFA goedgekeurde regeling "De integriteit van de UEFA-competities voor clubelftallen: de onafhankelijkheid van de clubs" al dan niet in overeenstemming is met artikel 81, lid 1 van het EG-verdrag?

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?