AA
Tussenkomst Britse overheid ontmanteling kerncentrales British Energy (Schriftelijke vraag P-3259/04)

Op 22 september 2004 kondigde de Commissie aan goedkeuring te geven aan de tussenkomst van de regering van Groot-Brittannië bij de herstructurering van het energiebedrijf British Energy. De overheidssteun zou voornamelijk gebruikt worden voor ontmanteling van afgeschreven kerninstallaties.

Kan de Commissie meedelen voor welk bedrag de Europese Commissie de Britse overheid heeft toegestaan British Energy te ondersteunen?

Kan de Commissie vraagsteller de integrale tekst van de beslissing doen toekomen?

Kan de Commissie verduidelijken wat de relatie is tussen het Euratomverdrag en deze beslissing?

Kan de Commissie verklaren welke de redenen zijn om de overheidssteun toe te staan, en waarom zulke tussenkomsten niet als verstorend voor de energiemarkt worden beschouwd?

***

ANTWOORD VAN COMMISSARIS KROES (23 december 2004)

Op grond van de beschikking betreffende Steunmaatregel C 52/03 (staatssteun voor de herstructurering van British Energy plc) mag de regering van het Verenigd Koninkrijk de kosten financieren in verband met de nucleaire passiva die momenteel op 4443 miljoen GBP worden geraamd. Volgens het herstructureringsplan dat met deze beschikking werd goedgekeurd, moet British Energy ook een substantieel deel van haar toekomstige vrije cashflow voor de financiering van die nucleaire passiva bestemmen. Aangezien de regering de financiële middelen vooral beschikbaar stelt voorzover British Energy deze passiva niet zelf kan betalen, zal de staatssteun momenteel naar raming in totaal zo'n 3483 miljoen GBP bedragen. Alle cijfers zijn uitgedrukt in netto contante waarde (maart 2004), met gebruikmaking van het disconteringspercentage van de Commissie.

De niet-vertrouwelijke versie van de beschikking zal in alle officiële talen van de Unie worden gepubliceerd in het Publicatieblad van de Europese Unie. Vooraleer deze tekst wordt gepubliceerd, kan hij ook beschikbaar worden gesteld aan een ieder die daartoe toegang vraagt. Ook derden die opmerkingen hebben gemaakt in het kader van het onderzoek van de zaak, hebben een afschrift van deze tekst ontvangen. Een afschrift van deze tekst zal naar het geachte Parlementslid en het Secretariaat van het Parlement worden doorgeleid.

Deze beschikking is gegeven op grond van het EG-Verdrag, voorzover de onderzochte maatregelen niet noodzakelijk zijn voor of verder gaan dan de doelstelling van het Euratom-Verdrag of de mededinging op de interne markt verstoren of dreigen te verstoren. Bij de toetsing aan het EG-Verdrag werd ook met de doelstellingen van het Euratom-Verdrag rekening gehouden.

Volgens het EG-Verdrag kan staatssteun die het handelsverkeer verstoort, toch door de Commissie worden goedgekeurd wanneer de Commissie tot de bevinding komt dat de negatieve impact van de steun op de mededinging wordt tenietgedaan door de positieve impact voor het behalen van andere doelstellingen van de Gemeenschap zoals die in artikel 87, leden 2 en 3, van het EG-Verdrag zijn vastgesteld. In deze zaak heeft de Commissie besloten dat de steun uit dat oogpunt kon worden goedgekeurd, maar toch heeft zij een aantal strenge voorwaarden opgelegd die zijn bedoeld om het ongunstige effect van de steun op de energiemarkt zoveel mogelijk te verzachten.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?