AA
Toepassing van richtlijn 98/49/EG betreffende de bescherming van rechten op aanvullend pensioen van gedetacheerde werknemers

Op 29 juni 1998 keurde de Raad de Europese richtlijn 98/49/EG goed die tot doel heeft ‘de rechten te beschermen van de deelnemers aan aanvullende pensioenregelingen die zich van een lidstaat naar een andere verplaatsen’ om ‘zo bij te dragen aan de verwijdering van hinderpalen voor het vrije verkeer van werknemers en zelfstandigen in de Gemeenschap. Deze bescherming betreft de pensioenrechten uit hoofde van zowel vrijwillige als verplichte aanvullende regelingen met uitzondering van de regelingen die door Verordening (EEG) nr. 1408/71 worden bestreken’. In mensentaal: de onderdelen van en de rechten verkregen binnen de Tweede Pensioenpijler moeten binnen de Europese Unie overdraagbaar zijn van het ene land naar het andere. Het gaat dan o.m. om groepsverzekeringen.
Deze richtlijn had uiterlijk op 25 juli jl., drie jaar na de datum van opname in het Publicatieblad van de Europese Gemeenschappen, moeten zijn omgezet in nationale wet. Voor België is dat nog steeds niet gebeurd. Sommige bronnen suggereren dat de federale regering zou hebben besloten om deze richtlijn bewust te negeren (inforVBO). Nochtans zou de omzetting van deze richtlijn de Europese mobiliteit, niet in het minst nààr België, vergemakkelijken. Dat deze richtlijn nog niet is omgezet is vreemd. Temeer daar de minister zich in het kader van het Belgisch EU-voorzitterschap, samen met zijn collega’s Onkelinx en Vande Lanotte, van de Europese samenwerking m.b.t. pensioenen een van zijn prioriteiten heeft gemaakt: “Met dit perspectief voor ogen werd het luik ‘Sociaal beleid’ van het Voorzitterschap uitgewerkt rond drie thema’s: ten eerste, het opstarten van Europese samenwerking rond pensioenen (Beleidsnota ‘Naar een sociaal rechtvaardig Europa’ d.d. 13 juni 2001)

1) Heeft de regering inderdaad bewust ervoor gekozen deze richtlijn te negeren? Zo ja: waarom? Zo neen: waarom is de richtlijn nog niet omgezet in federale wetgeving? Kan de minister een stand van zaken geven m.b.t. de implementatie van de richtlijn 98/49/EG? Tegen wanneer zal deze richtlijn zijn omgezet in Belgische wetgeving?
2) Belemmert het niet omzetten van deze richtlijn in nationale wetten de komst van potentiële buitenlandse investeerders?
3) Heeft België al gerechtelijke procedures tegen zich lopen omdat deze richtlijn nog niet is toegepast?
4) Biedt de minister waarborgen dat in de toekomst Europese richtlijnen binnen de vooropgestelde tijdslimiet zullen worden omgezet in nationale wetten zodat België en zijn inwoners niet steeds aan ‘de schandpaal’ moeten worden genageld door de Europese Commissie inzake het niet omzetten van EU-wetgeving?

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?