AA
Talenregime Merkenbureau in Alicante en Europees Octrooibureau

Op de Raad Interne Markt van 12 maart 2001 zal waarschijnlijk de ontwerpverordening inzake gemeenschapsmodellen behandeld worden. Een belangrijk openstaand punt in dit dossier is het talenregime: overname van de huidige vijf officiële talen van het Merkenbureau (Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans) of daarnaast ook erkenning van andere officiële EU-talen waaronder het Nederlands.

Hetzelfde probleem doet zich voor met de ontwerpverordening betreffende het gemeenschapsoctrooi, waarbij de Commissie voorstelt dat één van de werktalen van het Europees Octrooibureau (Frans, Duits of Engels) wordt gebruikt voor de octrooiaanvraag en het nieuwe gemeenschapsoctrooi geldig zou zijn zodra het in één van bovengenoemde talen is verleend en gepubliceerd, met een vertaling van de conclusies in de twee andere talen.

Inmiddels is voor het Gerecht van Eerste Aanleg te Luxemburg beroep aangetekend tegen het talenregime van het Merkenbureau te Alicante en is de Griekse regering in deze zaak tussengekomen ter ondersteuning van de verzoekster, de Nederlandse mevrouw Kik. De Griekse regering stelt daarbij dat het gemeenschapsrecht geen suprematie van een officiële EU-taal boven een andere erkent.

Staat de Raad voor de ontwerpverordeningen inzake gemeenschapsmodellen en het gemeenschapsoctrooi op het standpunt dat het Nederlands als officiële taal van het Merkenbureau en van het Europees Octrooibureau wordt erkend?

Steunt de Raad het initiatief van de Griekse regering om tussen te komen in de bovenvermelde zaak voor het Gerecht van Eerste Aanleg waarbij het talenregime van het Merkenbureau te Alicante wordt aangevochten?

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?